Megáradt a Tisza: 60-70 centiméterrel nő a vízszint naponta

HelloVidék   
  Megosztom
Megáradt a Tisza: 60-70 centiméterrel nő a vízszint naponta

Napi 60-70 centimétert árad a Tisza, Mindszentnél a folyó sodrása most gyorsabban átnyomja a kompot a túloldalra, mint a motor. Kétszer annyi a hó a vízgyűjtő területen, mint amennyi ilyenkor lenni szokott.

7,11 köbkilométer a hóban tárolt vízkészlet a Tisza vízgyűjtő területén. Ez a szerdai napra számított sokéves átlag 224 százaléka, és nem sokkal marad el a sokéves maximumtól, mondta Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A napi vízállást közlő hydroinfo.hu internetes oldalon látszik: Csongrádnál szerdán az előző naphoz képest 63 centiméterrel, Mindszentnél 57, Szegednél 41 centiméterrel nőtt a vízszint, ott szerda reggel 250 centiméteren állt. Az áradás folytatódik, amit az is jelez, hogy följebb, Kiskörénél ez idő alatt majdnem egy métert emelkedett a Tisza, írja a délmagyar.hu.

Azt, hogy az áradás hogyan folytatódik, az határozza meg, mennyi csapadék esik még, illetve a hó milyen gyorsan olvad el. A vízgyűjtő területen már december közepére komoly hóréteg alakult ki, és ez a közelmúltig gyarapodott. A Maros völgyében is hasonló a helyzet, ott a hóban tárolt vízkészlet szintén a sokéves átlag duplája.

A Tisza vízgyűjtő területén az utóbbi napok enyhébb időjárása miatt elkezdődött az olvadás. Az ebből kialakuló árhullámok a Felső-Tiszán már épp tetőznek, az Alsó-Tiszán ez a jövő hét elején, a mellékfolyókon a hét végén következik be, mindenhol az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje alatt. Szegeden a rakpart szintjét várhatóan nem fogja meghaladni a vízszint.

– tájékoztatott Kádár Mihály.

Az időjárás-előrejelzés alapján február első felében nem várható, hogy a készültségi szintet meghaladó árhullám alakuljon ki. Jelentősebb csapadékot nem jeleztek, és visszatérnek az éjszakai fagyok is, ami lassítja az olvadást. Ám ami nappal vízzé válik és lefolyik, az is hosszú ideig magasan fogja tartani a folyók vízszintjét.

Akinek hétvégi háza van a hullámtérben, tudja, milyen vízállásnál kell följebb pakolni azokat a holmikat, amelyekben kárt tehet a Tisza. A vízen hagyott mólók kötelein ilyenkor rendszeresen állítani kell. A fönnakadt uszadékfákat is el kell húzgálni, mielőtt fölszaporodva súlyuk elnyomná az úszóművet.

Jellemző a víz erejére, hogy a megye egyetlen kompjánál, a mindszentinél csak addig kell beindítani a 18 lóerős motort, amíg kihúzza az úszóművet a baksi oldalon lévő öbölből, aztán le lehet állítani. Az elöl lévő kötelet rövidebbre, a hátul lévőt hosszabbra engedik, és a víz sodra nekifeszül a komp oldalának, átnyomja a túloldalra, a pótkocsis traktorral, kisbusszal, személykocsikkal együtt. Ezt a révészek vágatásnak nevezik.

Gyorsabban megyünk, mint ha a motor dolgozna. Most ez a hideg északi szél nekünk segít, tolja a hullámokat, minket is… Nyáron, kis víznél, amikor kicsi a sodrás, ezt nem lehet megcsinálni.

– mondta szerda délben a két part között Petrik Sándor révész.

A komp egyébként 600-as vízállásig tudja hozni-vinni az utasokat. Akkor is csak azért kell szüneteltetni a közlekedést, mert a baksi oldalon a hullámtérben lévő utat ellepi a víz. A mindszenti part magasabban van. A csárdába – amelynek helyén már 1703-ban is folyt vendéglátás – 720-as vízállásnál folyik be a víz. A Tisza Mindszentnél szerdán 248 centinél tartott.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

vízállás