Házi komposzt-kisokos: ezekre figyelj, ha hulladékkal trágyáznál!

HelloVidék   
  Megosztom
Házi komposzt-kisokos: ezekre figyelj, ha hulladékkal trágyáznál!

A komposztálás - bár végtelenül egyszerűnek tűnik - rendelkezik néhány ökölszabállyal, amelyeket nem árt észben tartani. Ha eddig még nem vágtál bele, mindenképp érdemes elolvasnod a tippjeinket a sikeres induláshoz. Ha már elkezdted, de valamiért nem tökéletes a végeredmény, akkor könnyen lehet, hogy valami elkerülte a figyelmedet – csekkold le a tanácsainkat, hogy élvezhesd a komposztálás előnyeit!

A komposztálással két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt csökkentheted a háztartási hulladékodat, másrészt saját szerves trágyát készíthetsz, mellyel felturbózhatod a kiskertedet. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, így ha el szeretnéd hagyni a szintetikus tápoldatokat és műtrágyát, a komposztálás egy nagyon jó alternatívának ígérkezhet. Bár a vegyi anyagok rövidtávon megsegítik a terméshozamot, hosszú távon előfordulhat, hogy nem regenerálódik megfelelően a talaj, a kertből származó zöldség- és gyümölcshulladékok felhasználásával viszont hozzájárulhatunk a természet körforgásához.

Ezekre figyelj, ha komposztálásra adod a fejed:

Nincs szükség csilivili komposztládára

Ha késztetést érzel az iránt, hogy súlyos pénzekért vásárolj egy olyan díszdobozt, ami azt ígéri, hogy felgyorsítja a folyamatokat és elősegíti a gazdagabb talajt… el kell, hogy keserítsünk, a siker ugyanis nem ezen múlik. Elég egy saját tárolót készítened, de egy régi szemetes is megteszi. A kukának érdemes lyukakat fúrni az oldalába, és az sem árt, ha van fedele. Ha mégis te magad tákolnál össze egy házi komposztládát, akkor keríts néhány fa raklapot. Az a lényeg, hogy a tároló jól lélegezzen, legalább 1x1 méter méterű legyen, és könnyedén össze lehessen keverni a tartalmát.

Ha nem vagy egy barkácsolós típus, akkor választhatod a „halmos” megoldást, ami pontosan úgy működik, ahogy hangzik. Válaszd ki a helyet az udvar hátsó részében, és pakold a komposztrétegeket egymásra. A tároló viszont esztétikusabb, és a szagokat is visszatartja.

Találd meg a legjobb helyet!

Miután megvan a láda, ki kell választani neki a tökéletes helyet. Először is nagyon fontos, hogy a komposzt alatt lévő föld egy szintben legyen. Ez nemcsak az alapanyagok megfelelő süllyedését segíti elő, hanem a lefolyási folyamat és a keveredés is könnyebb lesz így. Másodszor győződj meg róla, hogy a kiválasztott hely kap elegendő napfényt: a hő aktiválja a komposztot, segíti a bomlás folyamatát és a hulladékban előforduló kórokozók elpusztulását. Nem szabad azonban teljesen kitenni a napra, ugyanis a komposzt akkor könnyen kiszáradhat – a félárnyékos hely az ideális.

Ügyelj rá, mi kerüljön bele!

Bizony, nem szabad mindent ész nélkül beledobálni a komposztba. Az a legfontosabb, hogy meg legyen az egyensúly a „zöld” (nedves) és a „barna” (száraz) alapanyagok között. Mindkettőre szükség lesz, mert a zöld alapanyagok a nitrogénelemek, a barnák pedig a szénelemet alkotják.

Nitrogént tartalmazó zöld / nedves anyag például:

  • zöldség- és gyümölcshulladék
  • zöld levelek
  • levágott fű
  • kávézacc, teafű (tasakkal is)
  • zöld gyomok és bizonyos virágok

A szén-tartalmú barna / száraz anyagok példái a következők:

  • száraz levelek
  • kartonpapír
  • fahamu
  • elhervadt virágok (vágott és cserepes is, földlabdástól)
  • tojáshéj
  • faforgács vagy fűrészpor
  • aprított újság
  • növényevő állatok ürüléke (javasolt szénával vagy hasonlóval jól elkeverni, illetve vastagabb növényi réteg alá elhelyezni a szagok elkerülése miatt)
  • gallyak (nagyon fontosak, ugyanis ezekkel tudsz szellőzőrétegeket kialakítani)

A legtöbb ételmaradék belekerülhetnek a komposztba, vannak azonban kivételek: a csontos, állati zsírt tartalmazó ételeket soha se rakd bele! Ezek nem fognak megfelelően lebomlani, és rövid időn belül iszonyat undorító jelenséggé fog átváltozni a komposzthalmod. A háziállatod ürülékét se dobd bele a komposztba, ugyanis az nem számít trágyának!

Figyelj az arányokra!

A zöld / nedves és a barna / száraz alapanyagok aránya rendkívül fontos a megfelelő lebomlás szempontjából. Ha helyesen szeretnéd csinálni, akkor 50-50 százalékos arányt ajánlott tartani. Ettől úgy lehet eltérni, ha a zöld összetevőkből pakolsz egy kicsit többet: a 60-40 százalékos arány is működhet mindaddig, amíg a zöld van a többségben. Ha több a barna összetevő, akkor könnyen ráfázhatsz.

Locsold meg!

A komposztnak vízre van szüksége, ahogyan a növényeidnek az udvaron. Néhány naponta ellenőrizd a komposzt nedvességtartalmát, és ha túl száraznak ítéled meg, öntözd meg nyugodtan. Ha kevés volt a csapadék, vagy túl szeles az idő, akkor szintén érdemes meglocsolni az ideális bomlási folyamat elérése érdekében. Ha nagyon esős volt az időjárás, akkor se aggódj: a vízelvezető lyukak teszik a dolgukat.

Forgasd meg!

Hetente egyszer össze kell keverni a komposztláda tartalmát, hogy levegőnyílások szabaduljanak fel és átjárja a komposztot az oxigén. Ha nem keverjük meg, oxigénhiányos bomlás zajlik le, és biogáz keletkezik. Az átmozgatást a legegyszerűbben egy vasvillával tudod elvégezni, de ha nincs olyanod, akkor egy lapáttal is megteszi, csak győződj meg arról, hogy eléred a legalsó réteget is. (És még edzésnek sem utolsó!)

Ha követed ezeket az egyszerű tippeket, garantáljuk, hogy 3-6 hónapon belül gazdag, komposztált talaj fogad majd a kertedben. Lehet, hogy olykor unalmas és fárasztó folyamatnak tűnhet, de a friss, természetes, organikus növényi táplálék és a hulladékcsökkentés miatt megéri. Vágj bele bátran, a kerted meg fogja hálálni!

(Via Country Living)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

hulladék

komposzt

komposztálás

komposztláda

élelmiszer

zöldség

gyümölcs

gyümölcs

organikus

trágya

műtrágya