Egyre kevesebb a magyar fecske: így segíthetsz rajtuk

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre kevesebb a magyar fecske: így segíthetsz rajtuk

A hazai fecskeállomány 2000 és 2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50 százalékot. Ez a tendencia azóta sem változott, sőt, évről évre egyre rosszabb.

A fő cél a költési siker növelése. Ennek egyik eszköze a meglévő fészkek megóvása, megőrzése, hiszen ezek a kis vándorok minden évben ugyanoda térnek vissza költeni. A fecske több mint húsz éve védett faj Magyarországon, eszmei értéke ötvenezer forint, ez nincs benne a köztudatban, mint ahogy az sem, hogy nemcsak a madár védett, hanem a tojása és a fészke is. Mivel egy pár egy fészkelés alkalmával négy-hat tojást költ, így ha valaki leveri a fészket, fészkelési időben akár negyedmillió forintot meghaladó összegre is büntethetik, mondta el Bodor Ádám, a Magyar Madártani Egyesület (MME) kisalföldi helyi csoportjának önkéntese.

A műfészkeket nehezen fogadják el a madarak, mivel munkál bennük az ösztön, hogy fészket akarnak építeni. Akkor lehet sikeres egy ilyen próbálkozás, ha olyan háznál helyezik ki, ahol már fészkel fecske, és ezzel lehet újabb példányokat odavonzani, írja a Kisalföld.hu.

Nagyon fontosak a sárgyűjtő helyek, amit érdemes kialakítani a kis madaraknak. Ez azért szükséges teendő, hiszen ennek hiánya nemcsak az új fészkek építését lehetetleníti el, hanem a sérült fészkek javítását is veszélyezteti

– mondta Bodor Ádám.

A szakember szerint sárgyűjtő helyeket nagyon könnyű létrehozni, hiszen egy gödör vagy egy tálca kell hozzá, amiben homokos és agyagos földet kell összekeverni és azt rendszeresen locsolni kell, hogy lágy, saras állagú maradjon. Ha füstifecske van a környéken, akkor száraz füvet is érdemes belekeverni, mert ez a faj azt is beleépít a fészkébe. Ezeket a sárgyűjtő helyeket nyíltabb udvar- vagy kertrészen jó kialakítani azért, mert könnyebben észreveszik a madarak, és biztonságosabbnak érzik a terepet.

A gyakori ember-fecske konfliktusok hátterében szinte mindig a fészekkel együtt járó, lepotyogó ürülék áll. Az értelmetlen és törvénytelen fecskezavarás és fészekleverés megakadályozható egy egyszerű eszközzel, a fecskepelenkával.

Ez egy olyan higiéniai kiegészítő eszköz, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. Nem kell hozzá más, mint egy harmincszor húsz centiméteres fa-, fém- vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek, fészkek alá kell felszerelni. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

– tudatta Bodor Ádám.

Hogy mindezektől a segítő próbálkozásoktól mit lehet remélni, arról a szakember úgy vélekedett, hogy már az is eredmény, ha nem csökken tovább, hanem stagnál a fecskeállomány, a védelemben lévő fiókák egyedszáma.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fecske

fészek

madárvédelem