Ilyen egyszerűen termeszthetsz otthon paradicsomot: így lehet gazdag a szüret

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen termeszthetsz otthon paradicsomot: így lehet gazdag a szüret

A paradicsom az olasz ételek alapja, de mi, magyarok is mindennap fogyasztjuk, akár szószok, saláták formájában, akár csak a szendvics mellé. A bolti paradicsomok többsége azonban ízetlen, míg ha magunk termesztjük meg, sokkal gazdagabb ízvilágban lehet részünk. Mutatjuk hogyan!

Paradicsomot termeszteni magból nem nehéz, de van néhány fontos dolog, amire feltétlen figyelnünk kell: mint minden más földműveléssel kapcsolatos munkánál, itt is fontos az időzítés, a genetika, és a környezet, olvasható a Modern Farmer cikkében. Mutatjuk, mire kell ügyelnünk, ha saját paradicsomot szeretnénk termeszteni.

Hely és idő

A paradicsommagokat érdemes először a házban vagy lakásban cserépbe ültetni, mivel így nincs hatással rájuk a szeszélyes időjárás. Később, mikor már megjelent néhány levél, és elég meleg van, ki lehet vinni palántáinkat a szabadba, ugyanis a levelek azt jelzik, hogy a növény már rendelkezik gyökérrendszerrel. Sok zöldség esetében jól működik, ha benti környezetben kezdjük el termeszteni őket, a paradicsomnál ez kicsit nehezebb, mivel arra kell figyelnünk, hogy állandó 15-26 Celsius fok szükséges ahhoz, hogy a paradicsommag kicsírázzon.

A paradicsommagokat általában a fagy vége előtti 6-8 hétben kell elültetni. A paradicsom a trópusokon őshonos, így a 0 Celsius fok számára halálos. Legalább három hónap szükséges ahhoz, hogy a növény megnőjön, és megérjenek a gyümölcsök.

Az ültetés

Rengeteg féle paradicsommagot lehet vásárolni, válasszuk ki fajtától és ártól függően, milyet szeretnénk. Érdemes megfigyelnünk, hogy a paradicsommagok csomagolásán milyen jelölést látunk, két féle lehet: determinált / determinate, vagy folytonos növekedésű / indeterminate. Az előbbi fajta csak egy bizonyos, genetikailag előre meghatározott méretig nő, míg a másik félénél nincs genetikailag megszabva a fejlődés mértéke, így az addig nő és gyarapszik, míg hagyjuk.

Mikor az ültetésre kerül a sor, szerezzünk a magoknak egy minimum 7-10 centiméter magas és széles fazekat vagy edényt, ebben ugyanis lesz elég helye a paradicsomnak a növekedésre.

A három legfontosabb lépés:

  1. Töltsük meg a fazekat virágfölddel 2-4 centiméter vastagon, majd tegyünk két magot a föld tetejére, úgy hogy középen legyenek. Azért érdemes két magot ültetni egy fazékba, mert van rá esély, hogy a mag nem csírázik ki, így viszont biztosra mehetünk.
  2. Takarjuk be a magokat fél centiméter földdel, majd nyomkodjuk le ujjunkkal kissé, hogy a magok mindenképp jól érintkezzenek alul és felül is a talajjal.
  3. Mindig locsoljuk meg a paradicsomot, ha a felső földréteg száraznak tűnik, de ne áztassuk el teljesen, mert a magok megrothadhatnak.

A paradicsommagoknak legalább napi négy óra napsütés kell, de minél több, annál jobb. Minimum 15 Celsius fok állandó hőmérsékletet kell biztosítanunk a növénynek, de minél melegebb van, annál gyorsabban kicsíráznak a magok. Melegítő lámpákkal még jobban felgyorsíthatjuk a folyamatot. Ha nejlonnal szorosan beborítjuk a cserépnek használt fazekunkat, akkor melegházhatást idézhetünk elő, aminek következtében felmelegszik a talaj, mikor a nap süti, és a nejlon bent tartja a hőt a fazékban estére is.

Van egy nagyon fontos dolog, amit semmiképp se felejtsünk el, amennyiben magból termesztünk paradicsomot és mini-melegházat is használunk: mindenképp távolítsuk el a fóliát a növényünkről, mikor a magok elkezdenek csírázni, máskülönben a növény megbetegedhet. Ha zárt, nedves és meleg környezetben van a kicsírázott mag, akkor általában a palántadőlés nevű betegség jelentkezik. Ilyen esetben a növény gyökerei feketére színeződnek, a gyökér és a szár elpuhul, a növény pedig elpusztul.

A betegség a növény levelein is megfigyelhető: barna és szürke foltok jelennek meg rajtuk, de ez már a palánta halálát követően mutatkozik csak meg. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, jól szellőző környezetet kell biztosítanunk a növénynek a kezdeti időszakban, miután már kicsírázott, de még bent van a négy fal között.

Több ezer paradicsomfajtából válogathatunk, a főbb csoportok a következők:

A koktélparadicsomok csoportjába tartozik a Sun Gold, a Napa Grape, a Pear Drops, ezek alapvetően édes-savanykás fajták, és tökéletesek salátába, de magában is lehet őket nassolni. Mivel a koktélparadicsomok a legkisebbek, ezek is érnek meg legelőbb.

A szósz-paradicsomok csoportjába a Roma, az Amish Paste és a Big Mama tartozik, ezeket, mint nevük is mutatja, első sorban szószokhoz szokták felhasználni. Ezeknek a fajtáknak gazdagabb az ízük és jóval kisebb a víztartalmuk, mint a többinek.

A Beefsteak paradicsomok csoportjába tartozó paradicsomoknak vannak a legnagyobb gyümölcseik, és ezek a legsokszínűbbek mind ízben, mind formában egyaránt. Ebbe a csoportba tartozik a Mortgage Lifter, a Cherokee Purple és a Brandywine. Általában szendvicsbe és salátába szokták használni őket.

Rengeteg olyan fajta paradicsom létezik, ami szinte bármire jó: szendvicshez, főzve, szószként, vagy akár magában is igen ízletes. Ezek többsége ma már hibrid, ízben és kinézetben alig hasonlít az eredeti növényhez, főként ilyenekkel találkozhatunk a boltokban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

termesztés