Bőséges volt a szüret: 25 éves jubileumát ünnepelte a magyar zöldség

HelloVidék   
  Megosztom
Bőséges volt a szüret: 25 éves jubileumát ünnepelte a magyar zöldség

Ez a zöldség a Jóisten egyik legfontosabb adománya - mondta Kakas Béla, a a megyei önkormányzat elnöke. Csongrádban hagyományteremtő szándékkal jelképesen megnyitották a spárgaszezont, és meg is ünnepelték a történelmi pillanatot. A legnagyobb termesztő, az öttömösi Spárga-Kert Kft. közösségi zöldségszedést szervezett, és bevezették a sajtó munkatársait a spárgaszedés titkaiba.

A Csongrád Megyei Önkormányzat, Öttömös önkormányzata és a Spárga-Kert Kft. hagyományteremtő szándékkal szerdán közösen indította el az idei spárgaszezont. Kakas Béla, a megyei önkormányzat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a spárga felszedésének kezdetét.

A spárga a Jóisten egyik legfontosabb adománya. Európában a táplálkozási kultúra fontosabb része, mint itthon. Hasznos élettani hatásai mellett ez az öttömösiek fő megélhetési forrása

– mondta el.

Dobó István, Öttömös polgármestere ismertette, hogy a településen és környékén az 1930-as évek második felétől termesztenek spárgát, amely része a megyei értéktárnak.

Ez a növény a laza, homokos talajt szereti. Településvezetőként tudom, hogy kevés olyan ötlet van, ami a való életben is megállja a helyét, de a spárgának sikerült, szerencsés csillagzat alatt született

– mondta a polgármester, aki szerint a Spárga-Kert Kft. utat mutat a többi termelőnek is.

A cég egyik ügyvezetője, Molnár József üzlettársával, Seller Attilával általános iskolás koruk óta ismerik egymást, 43 éve barátok, és 25 éve foglalkoznak spárgával - írja a delmagyar.hu.

Ez az egyetlen olyan zöldség, amelynek a betakarítással kezdődik a szezonja. Másfél hektáron kezdtük, abból lett négy, majd mostanra húsz hektár. A szezonban, nyolc hét alatt megtermő 160 tonna spárgát dolgozzuk fel és értékesítjük. Nyolc állandó alkalmazottunk van, ami idényben szép kerek számra, százra nő

– tájékoztatott az ügyvezető.

Üzlettársa hozzátette, hogy segítik a többi termelőt, de az értékesítést mindenkinek magának kell megoldania.

A tavalyi év nehéz volt, történetünk legrosszabbja. Most úgy néz ki, az idei szezon papírforma szerint alakul

– magyarázta Seller Attila, aki 25 éve üzlettársával és barátjával nagyot váltott:

A Ruzsa és Öttömös közti ültetvényen a vastagabb, fehér spárgát termesztik. A növény az úgynevezett bakhátban, egy speciálisan erre a célra tervezett gép segítségével kialakított kis homokdombban növekszik és kézzel szedik. A tájékoztató a sajtó munkatársai is kipróbálhatták a spárgaszedést.

Ehhez kell a röntgenszem

– viccelődött Molnár József.

Valóban a szedés során az apró, az avatatlan szemnek észrevehetetlen repedéseket kell figyelni, ahol a növény már majdnem kidugta a fejét.

Az üzemben a spárgát előbb megtisztítják, majd csomagolják. Az ügyvezetők feleségei, Sellerné Bozóki Marietta és Molnárné Adamik Mária már hajnal óta sütötték, főzték a friss spárgát, és többek között spárgapuffanccsal, rántott és rakott spárgával, spárgasalátával, spárgával töltött húsroláddal, spárgakrémmel töltött sonkatekerccsek kínálták a résztvevőket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

spárga

termesztés

csongrád

szezon

zöldség

öttömös