Kiderült a titok: ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű a pázsitod

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a titok: ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű a pázsitod

Itt a tavasz, egyre többet süt a Nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ez a tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez. A STIHL szakértői az alábbi kertápolási tippekkel, segítséget nyújtanak, hogy kertje szép és ápolt legyen! Hiszen a gyep többet jelent puszta füves területnél.

Gyepápolás 1. lépése: Tisztítás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása, ez a művelet egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható. Eldugott helyeken, például sövények alatt az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek.

Gyepápolás 2. lépése: Fűnyírás

A gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, elérkezett az első fűnyírás ideje.

Fontos az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat. Az optimális vágásmagasság 4-6 cm között van. Az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt legalább 5 cm-es fűmagasság megtartása ajánlott.

- hangsúlyozzák a STIHL szakértői, valamint hozzáteszik, hogy az ápolt gyepfelület megtartása érdekében a rendszeres fűnyírás és trágyázás elengedhetetlen.

Gyepápolás 3. lépése: Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. A mulcsozásra is alkalmas fűnyíró gépekkel, illetve robotfűnyíróval végzett fűnyíráskor a nyírás és a trágyázás egy időben történik. Ekkor a levágott fű finomra aprítva természetes trágyaként visszakerül a talajra.

Gyepápolás 4. lépése: Gyepszellőztetés és gyeplazítás

Az egészséges fűfelület legfontosabb felétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható. A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer - tavasszal és nyár végén - száraz időben, 10 °C feletti hőmérsékletnél elvégezni.

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük

- javasolják a STIHL szakértői. Az erős és sűrű gyep titka tehát a különböző gyepgondozási technikák az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyep

udvar

kert

pázsit