Igényeld te is: ingyenes komposztedényeket osztogatnak Békés megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Igényeld te is: ingyenes komposztedényeket osztogatnak Békés megyében

A jogszabály szerint háztartásokban, kertekben keletkező zöldhulladékot elsődlegesen komposztálni kell. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a szemétszállító cég április 15-éig ingyenesen összesen 14 ezer komposztálóedényt oszt ki azok számára, akik jelzik igényüket.

A legtöbben a zöldhulladékot zsákokban kiteszik az utcára, hogy szállítsa el a szemétszállító cég, de azok komposztálhatók, azaz, lényegében termőfölddé alakíthatók a levágott fű mellett a falevelek, a gallyak, a nyesedékek, a faforgácsok és a faaprítékok is. A komposztálás során a növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas szervesanyag-tartalmú anyag keletkezik, mellyel javítható a talaj szerkezete és minősége, írja a Beol.hu.

A komposztáláshoz mindössze egy komposztálóedényre van szükség, amit most a szemétszállító cég, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. ingyenesen ad azoknak, akik azt igénylik. Erre április 15-éig van lehetőség, az igényeket személyesen a területileg illetékes ügyfélszolgálaton, postai úton (a Dareh Bázisnak címezve: 5600 Békéscsaba, Kinizsi utca 4–6.), valamint e-mailben (kozpontiugyfelszolgalat@dareh.hu) lehet jelezni.

Azért jó a talajnak a komposzt, mert a benne lévő szerves anyagokban a tápanyagok olyan formában vannak jelen, hogy azt a növények könnyen felvehetik. A komposztnak köszönhetően javul a talaj szerkezete, ami segíti a talaj levegőzését; a komposzt sötét színe segíti a talaj felmelegedését; a vízmegkötő képességének köszönhetően pedig javul a talaj vízháztartása.

A komposztálóedényeket ütemezetten viszik ki az igénylőknek, együttműködve az önkormányzatokkal, mondták el a cég vezetői. Akárcsak az igénylés, úgy az átvétel is teljesen díjmentes. Leszögezték, a közterületre kihelyezett zöldhulladékot továbbra is elszállítja a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt., ugyanakkor azt kérték, hogy házi komposztálással csökkentsék a kirakott mennyiséget, óva ezzel a környezetet.

Ezt lehet a komposztba tenni

A komposztálóedénybe bele lehet pakolni a nyers zöldséget, gyümölcsöt, kávét, teát, fűszer- és gyógynövényeket, tojáshéjat, korlátozott mértékben kartonpapírt, növényevő állatok ürülékét. A kertből pedig a leveleket – kivéve diófáét –, levágott füvet, apróbb gallyakat, alaposan felaprítva, egy-egy vékony rétegben.

A komposztba tilos belepakolni nem tisztán növényi ételmaradékokat és állati eredetűeket, fenyőfák tűleveleit és ágait, tuja jellegű növények leveleit, valamint az olyan szemetet, mint a cigarettacsikk, a pelenka. Nem lehet elhelyezni benne festett és fehérített papírokat, a fémeket, a műanyagokat és az építési törmeléket sem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

komposztláda

komposztálás

kertészkedés

természettudatosság