Ilyen egyszerűen ültethetsz otthon aloe verát: jól jön a házipatikába is

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen ültethetsz otthon aloe verát: jól jön a házipatikába is

Ha azon gondolkodunk, hogy milyen növényt ültessünk, általában virágok, vagy zöldségek jutnak az eszünkbe, pedig több olyan növény is van, ami bár nem feltétlen szép, vagy ehető, mégis igen hasznos, ilyenek például a gyógynövények. Az aloe verának rendkívül sok hasznos tulajdonsága van, emellett pedig ezt a legkönnyebb gondozni a gyógynövények közül.

Azoknak is érdemes aloe verát tartaniuk, akik nem különösebben elkötelezettjei a gyógynövényeknek, vagy a kertészkedésnek. Köztudott, hogy ez a növény gyorsan gyógyítja az égési sérüléseket, azonban rengeteg másra is használható. Előnye, hogy igénytelen, így könnyű életben tartani, ráadásul sok helyen beszerezhető, és olcsó is egyben, olvasható a One Green Planet cikkében.

Az aloe növénynek több száz fajtája ismert, ezek közül az aloe vera a leggyakoribb, és ez nem véletlen, ugyanis rengeteg mindenre alkalmazható az a gélszerű anyag, ami a nedvdús növény belsejében van.

  • Égési sérülések: az aloe vera hűsíti és megnyugtatja az égési sérüléseket, ráadásul a bőr regenerációját is elősegíti.
  • Kisebb sebek: gyulladáscsökkentő hatása miatt az aloe vera a kisebb sérülésekre is jó választás. Tisztítsuk ki a sebet, kenjünk rá egy kis aloe verát és kössük be; meglepően gyorsan be fog gyógyulni.
  • Bőrirritáció: az aloe vera nyugtatja és hűsíti a bőrt, elűzi a viszketést, vagy más jellegű irritációt a bőrön, és leégés kezelésére is alkalmas.
  • Hidratálás: a gélszerű anyagot arcra is fel lehet kenni, akár egy maszkot, így egészségesen tartható a bőr.
  • Belső tisztítás: bár kevesen tudják, az aloe vera ehető; általában székrekedés esetén használják az emésztés elősegítésére.
  • Sminklemosás: mindenkinek más a bőre; ha nem a megfelelő sminklemosót használjuk, akár árthat is arcbőrünknek, az aloe verával azonban biztosra mehetünk: teljesen természetes és jótékony hatású.
  • Kézfertőtlenítő: erre a célra aloe verát is használhatunk az alkohol-alapú kézfertőtlenítők helyett, egyrészt olcsóbban kijövünk így, másrészt az aloe vera teljesen természetes.
  • Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás: az aloe verában rendkívül sok tápanyag megtalálható. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, krómot, nátriumot, rezet, cinket és szelént, ezen kívül pedig B12-vitamin is van benne.

Mint láthatjuk, rengeteg mindenre jó az aloe vera, és épp ebből kifolyólag jó, ha mindig kéznél van. Ha saját aloe verát szeretnénk tartani, tudnunk kell, hogy az aloe vera nedvdús növény, így nagy a vízigénye. Előnye, hogy jól tűri a szárazságot, így nem esik baja, ha néha elfelejtjük megöntözni. Nagyon rosszul tűri a hideg időt, a fagy számára a halált jelenti, mivel ha a növényben tárolt víz megfagy, az megöli az egész növényt.

Az aloe vera évelő, trópusi növény, Magyarországon mindenképp érdemes bevinni, amikor a hőmérséklet leesik, szerencsére ez nem túl megerőltető feladat: az aloe verának elég egy cserép, így könnyedén áthelyezhetjük, ha úgy látjuk jónak. Ajánlatos az ablakba tenni, mivel sok napfényre van szüksége, a legjobb hely neki a konyha, mivel, ha megsérülünk főzés közben, azonnal kéznél van a gyógyír.

Mindenképp ügyeljünk arra, hogy az aloe vera gyökerei viszonylag vízszintesen terjeszkednek, így érdemes olyan cserepet választanunk neki, amiben van oldalirányban helye. Ez egyben arra is jó, hogy így könnyebb a növény szaporítása, ugyanis az aloe vera új hajtásai az eredeti tőnél fognak megjelenni. Ezeket ki lehet venni, és újraültetni egy másik cserépbe, így ingyen sokszorozhatjuk meg aloe vera növényeink számát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aloe vera

gyógynövény

növény

gyógyítás

szobanövény

kertészkedés

házipatika