20 konyhakerti növény, amit csak egyszer kell elültetni, de évekig terem

HelloVidék   
  Megosztom
20 konyhakerti növény, amit csak egyszer kell elültetni, de évekig terem

A kerti veteményes nagy előny: ha saját magunk termesztjük meg zöldségeinket, gazdagabbak lesznek tápanyagokban, és biztosan nem fognak rovarirtószereket, vagy más vegyszereket tartalmazni. A veteményessel sok a munka, hiszen az ültetést, locsolást és a betakarítást is nekünk kell megcsinálnunk, de, ha a végeredményt nézzük, mindenképp megéri a fáradozást. Mutatjuk azt a 20 növényt, amit ha megfelelően gondozunk, mindig megújul, és így kifogyhatatlan zöldségforrásra tehetünk szert.

Bár a következő növények sokszor megújulnak, mindegyiknél eljön az idő, mikor kimerülnek és nem tudnak új hajtásokat hozni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, és minél többször megmetszhessük őket, érdemes rendszeresen trágyáznunk veteményesünket, hogy új energiával töltődhessenek fel növényeink. Ajánlott továbbá mindig bőségesen meglocsolni azt a növényt, melyet megmetszettünk, így gyorsabban visszanöveszti szárait és leveleit, írja cikkében a Natural Live Ideas.

Disznóparéj

A disznóparéjt ehető levelei és magjai miatt termesztik, ráadásul csokros, lilás színű virágai nagyon mutatósak is egyben. A disznóparéjt már aközben metszhetjük, miközben növekedésnek indul. A kisebb levelek zsengébbek és ízükben enyhébbek, míg a nagyobbak diósabb ízűek.

Rukkola

A rukkola savanykás, leveles zöldség, amely tökéletes választás saját salátamixbe. Ez a tavasszal csírázó növény gyorsan nő, így már akár 4 héttel a vetés után lehet csipegetni belőle. A rukkolának a fiatal levelei a legfinomabbak, így érdemes leszedni őket akkor, amikor még csak 5-8 centiméter hosszúak. Metszésüknél először a növény külső leveleiből csemegézzünk.

Spárga

Ez az évelő növény kissé lassan fejlődik: a spárgának legalább 2-3 idény kell ahhoz, míg megerősödik annyira, hogy szüretelni lehessen. Mikor már kifejlődött, érdemes minden második nap ránézni a növényre. Ha a hajtások már legalább 8 centiméter magasak, vágjuk le őket a föld szintjében. A levágott hajtások helyett újak fognak nőni.

Bazsalikom

A bazsalikom egy hőkedvelő, gyorsan növő fűszernövény, ami rengeteg levelet hajt. Ízesíthetők vele tészták és levesek is, ráadásul igencsak megéri paradicsom és paprika mellé ültetni, ugyanis elriasztja a kerti kártevőket. Ahhoz, hogy a bazsalikomot egészségesen tartsuk, nyisszantsunk le a tetejéből körülbelül fél centimétert a csomópontja felett.

Répa

A répát rengeteg mindenhez felhasználhatjuk, levesbe, köretként, vagy akár nyersen, salátában is fogyaszthatjuk. Elsődlegesen mindenki a növény gyökerét fogyasztja, azt kevesen tudják, hogy az évad végéhez közeledve a répa tápanyagokban gazdag leveleket is növeszt, ezeket akkor érdemes lemetszeni, ha 15 centiméter körüli hosszúságúak.

Bordáskel

A bordáskel a kínai kel rokona, köretként, vagy salátába is igen jó választás. Ez az árnykedvelő, kínai származású káposztaféle hagymából nő ki, és széles, zöld levelei vannak. Mikor lemetsszük leveleit, kezdjük a külsőkkel, de ha akarjuk, akár az összeset is levághatjuk, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a föld felett körülbelül öt centimétert hagyjunk meg belőlük, hogy újra tudjanak nőni.

Zeller

A zeller növekedési ideje viszonylag hosszú, körülbelül 130-140 nap kell hozzá, hogy kifejlődjön. A metszést a külső szárakkal érdemes kezdeni, majd mikor a növény már 20 centiméter magas, beljebb haladhatunk. Ha a levágott zellert hűtőszekrényben tároljuk, néhány hétig még friss marad.

Cikória / Mezei katáng

A cikória a mezei katáng nemesített fajtája, általában gyorsan kisütve, vagy nyersen, salátában fogyasztják. A cikória és a mezei katáng fogyasztása egyaránt jótékony hatással van az emésztésre, és jót tesz a bélflórának is. A mezei katáng virágát forrázva gyógynövényként is fel lehet használni.

Metélőhagyma

A metélőhagyma évelő, és kifejezetten könnyű termeszteni. A nyár folyamán többször is le lehet metszeni az egész növényt, elég, ha 5-10 centimétert hagyunk rajta, hogy újra tudja növeszteni magát. Ahhoz, hogy minél többször felhasználhassuk, érdemes sokszor és rendszeresen metszeni, ezzel azt is megakadályozhatjuk, hogy magokat növesszen.

Vadkáposzta

A kelkáposzta és a brokkoli közeli rokona, széles, nagy zöld levelei vannak, amik nem állnak úgy össze, mint a káposztának, annál lazábban helyezkednek el. A többi keresztes virágú zöldséghez hasonlóan a vadkáposzta is kedveli a hűvös éghajlatot, ahhoz hogy kifejlődjön legalább 60 nap szükséges. Amíg még nő, a vastag szár körüli leveleket érdemes metszeni.

Madársaláta

Ennek a nagy, sötétzöld levelű, évelő növénynek több neve is van Magyarországon, mint például: galambbegy, salátagalambbegy, mezeisaláta. Ezek a nevek megtévesztők mivel a növény nem a salátafélék családjába tartozik, bár felhasználása során leginkább saláta formájában fogyasztják nagy, dióízű leveleit. A külső leveleket akkor ajánlatos elkezdeni metszeni, amikor már 7-8 centiméter hosszúak.

Kerti zsázsa

A kerti zsázsa az egyik leggyorsabban növő zöldség, a vetés után két héttel már fogyasztható is. Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű. A salátafélék családjába tartozik, különlegessége, hogy csípős, ezért előszeretettel használják levesek és saláták ízesítéséhez. Mikor a zsázsa körülbelül 10 centiméter magas, el lehet kezdeni metszeni. A zsázsa rendkívül gyorsan visszanő, de mindig hagyjunk 1-2 centimétert a szárakon, hogy regenerálódni tudjon.

Gyermekláncfű

Habár a gyermekláncfű egy vadvirág, rendkívül sok mindenre felhasználható. Tea, vagy botanikai olaj készíthető belőle, ráadásul leveleit akár salátába is tehetjük. Általában gyomnövénynek vélik, mivel mélyre nyúló gyökereinek köszönhetően szinte kiirthatatlan. Épp ezért nyugodtan lemetszhetjük az egész növényt, gyorsan vissza fog nőni.

Kelkáposzta

A kelkáposztának zöld és lila árnyalatú fajtája is létezik. Mint neve is mutatja a káposzták családjába tartozik, levelei laposak és ráncosak. A kelkáposzta keserűvé válik, ha túl sok meleg éri, ezért a magokat tavasszal és ősszel érdemes elültetni. Körülbelül két hónapba kerül, mire teljesen kifejlődik, ekkor már el lehet kezdeni metszeni. A fiatal levelek főként friss salátába jók, míg a nagy levelek főzéshez használhatók.

Vörös cikória

A vörös cikóriát feltűnő, vöröses-lilás leveleiről, és fehér erezetéről lehet könnyedén felismerni. Ennek a kemény levelű salátafélének erős, borsos és diós íze van nyersen, míg megsütve valamivel édeskésebb. Több fajtája is létezik, van amelyik inkább a káposztára, van amelyik inkább a jégsalátára hajaz tulajdonságaiban. Bármelyik fajta legyen is, ha metszünk belőle, hamar visszanöveszti leveleit. Azoknál a fajtáknál, melyeknek levelei tömör fejet alkotnak, óvatosan hajtsuk vissza és távolítsuk el a leveleket.

Jégsaláta

A jégsaláta magas, hosszúkás, bordázott fejéről ismerhető fel, általában cézársaláta elkészítéséhez használják. Mivel a levelek viszonylag szorosan nőnek egymás mellett, a külső leveleket metsszük le először.

Téli sarjadékhagyma

Ennek a hagymafélének, csőszerű, üreges szárai vannak, amik a növény hagymájából nőnek ki. A téli sarjadékhagyma rendkívül gyorsan nő, ezért sokszor lemetszhetjük. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy akkor kezdjük el metszeni, amikor a növény már legalább 15 centiméter magas, és mindig hagyjunk a földfelszín felett legalább 2-5 centimétert.

Spenót

A spenótnak legalább hat hét kell ahhoz, hogy kifejlődjön. Ahogy növekszik, folyamatosan figyeljük a leveleit, és metsszük le őket még mielőtt teljesen kifejlődnének. Ha túl sokáig várunk a metszéssel, a spenót levelei keserűvé válnak. Ahhoz, hogy a legtovább élvezhessük növényünk nyújtotta leveleket, a külső leveleket metsszük csak le, a középpontban növőket pedig hagyjuk meg.

Mángold

A mángold, másik nevén leveles répa, alapvetően egy gyökérféle, de a répával ellentétben ennek a növénynek általában a leveleit fogyasztják. Íze a spenóthoz hasonló, de erőteljesebb annál. A növény sötétzöld, gyűrött levelei színes szárakon nőnek. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.

Tarlórépa

A tarlórépa ízletes leveleket növeszt a földfelszín felett, ezeket akkor kezdjük csak el metszeni, ha elérték a 10 centiméteres hosszúságot. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre csupán néhány levelet szedjünk le róla. Zsenge levelei és fiatal gumója nyersen is fogyasztható, ez utóbbi főzve, és savanyítva a legjobb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veteményes

zöldség