Ezen bukik el a legtöbb hobbikertész: gondold át, mielőtt belefogsz

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Ezen bukik el a legtöbb hobbikertész: gondold át, mielőtt belefogsz

Nincs szükségünk nagy területre ahhoz, hogy növényeket ültessünk, ápoljunk a kertünkben. Pont ezért, aki hobbikertésznek áll, nem kell egyből több hektáron gazdálkodnia. Elég csak egy talpalatnyi föld ahhoz, hogy csodás virágokat nevelünk a kertünkben. A szemet gyönyörködtető látványért nem kell sokat dolgozni, pusztán figyelni kell a kert adottságaira, a virágok igényeire. Hogy sikeresek legyenek fáradozásaid, mutatjuk min bukik el a legtöbb hobbikertész.

A legtöbben megriadnak a kertészkedéstől, legfőképp azok, akiknek hamar kipusztulnak a cserépben tartott virágai. Érdemes tudni, hogy sokszor a cserépben vásárolt virágok nem tápanyagban gazdag földbe vannak ültetve, csak egyszerű tőzegbe - ami azért jó mert jó vízáteresztő, így a tápanyagot könnyebben tudja rajta keresztül felszívni a növény. Pont ezért, ha nincsenek átültetve, öntözhetjük őket napestig, ki fognak pusztulni. Szóval nem minden esetben vagyunk mi a bénák a virágnevelésben, ezért nem érdemes ilyen könnyen feladni.

A kertek előnye az, hogy nem kell sok energiát belefektetni abba, hogy jól nézzenek ki. Ügyesen kell összeválogatnunk az udvar növényeit és a természet elvégez minden munkát magától. Nekünk csak egy kis segítséget kell adni a virágaink számára - táp, vízpótlás és metszés formájában.

Olvass és tanulj

A kertészkedés kellemes időtöltés lehet, ráadásul nagyon jó hatással van az emberi szervezetre is. Ahhoz, hogy élvezni tudd azt, amit csinálsz, meg kell tanulnod miként csinálhatod a legjobban. Mielőtt beleugranál a dologba, térképezd fel a kerted: milyen a talaj minősége, mennyi fényt kap a kert, vannak esetleg kártevők vagy háziállatok az udvaron, milyen rendszeresen járnak gyerekek az udvarodon? Ezek olyan sarkalatos pontok, amik nagyban befolyásolják azt, mit ültetsz majd a kertbe. Például, ha van a családban gyerek vagy háziállat, érdemes elkerülni a mérgező növényeket, mivel könnye bajt okozhat egy megrágcsált levél vagy faág is. Ezért nagyon fontos, hogy olvass sokat a növényekről a témában, találd meg mi illik a legjobban a kertedbe, milyen adottságoknak kell megfelelnie annak a virágnak, fának, bokornak, amit a kertedbe szánsz.

Szerezd be a szerszámokat

Ne spórold ki a megfelelő szerszámokat a kertedből. Vedd számon milyen növényeid vannak, milyen ápolást igényelnek és ennek fejében szerezd be az ásót, gereblyét, metszőollót, permetezőt, fűnyírót és társait. Ha megvannak a jó eszközök, könnyebben bánsz el az időközben felmerülő problémákkal, feladatokkal. Ráadásul kevésbé veszélyezteted velül a testi épségedet is.

Beszélgess "szakértőkkel"

Nem feltételnül a legnevesebb mesterekre kell gondolni ezalatt, pusztán mérd fel az ismerőseid között: kik a legügyesebb kertészek. Ha nagyobb kertészeti áruházakban jársz, ne legyél rest és kérdezd meg az ott dolgozókat: mivel szakemberek, ők adják majd a lehető legjobb tanácsokat. Elbizonytalanodtál valamiben? Az interneten is ezer meg ezer videó található arról, miként vágj bele a kertészkedésbe, csekkold őket!

Ne menj a katalógusok után

Az internet tele van inspirációkkal, ahogy a kertészeti magazinok is. Nos, amikor már haladó szinten jársz érdemes egy-egy különlegesebb, nehezebben kezelhető növényt is becsempészni a kertedbe, de kezdetnek inkább egyszerű és könnyen gondozható virágokkal kezd. Az elején könnyen elveheti a kedved egy kényes, nagy odafigyelést igénylő növény, épp ezért válassz olyan virágot, amiben hamar örömödet lelheted: ilyen a margaréta, nőszirom, liliom, napszemvirág vagy a kasvirág.

Ne vidd túlzásba a locsolást

A szakértők azt javasolják, hogy palánta korban heti 2-3 locsolás a javasolt. Idősebb növény esetén ez lehet akár 1-2 is. Minden virágnak szüksége van az öntözésre, de nem mindegy, mennyire. Ehhez is jól kell ismerned az elültetett palántát, mivel kevés víz esetén kiszárad, sok víz esetén pedig kirohad. A középút megtalálásához olvass utána, mit kedvel az elültetett növény. Ha nem tudod eldönteni, hogy meglocsold vagy sem, szúrj le mellé egy pálcás és, ha nedves, homokos maradt, akko méb biztosan kibírja egy-két napig locsolás nélkül. Ha száraz maradt a pálca, akkor viszont jöhet az öntözés.

Az ültetésnél légy résen

A legtöbben olyan hibákat követnek el, hogy nem tudják milyen messze kell egymástól ültetni a növényeket vagy sokan azt sem tudják, hogy milyen az ideális mélység egy mag, palánta vagy felnőtt növény számára. Ha valamelyiket sikerül elrontani, az végzetes lehet a növény számára. Általános tanács talán annyi van, hogy a gyökerek mindenképp legyenek a föld alatt, de a virág szára még kilátszodjon. A magok vetése vagy a palánták, nagyobb zöldek ültetésénél a távolságot mindig úgy számoljuk ki, hogy a felnőtt nővényt képzeljük magunk elé. Így mérve lesz elég hely a növény számára növekedni. Ha vetőmagot vásárolunk, a csomagolás hátán mindig elolvashatjuk az aktuális növény jellemzőit, beleértve a vetéshez szükséges mintn információt is.

Változtass a szemléleteden

Ne vedd túl komolyan a dolgot: a kertészkedés lényege az, hogy kikapcsolódj és feltöltődj, miközben hangulatos és nyugató környezet teremtesz magad és családod számára. Ha nem sikerül egy-egy növény felnevelése, ha több is kipusztul, ne csüggedj, olvass és keresgélj a témában, hiszen mindig van új a nap alatt. Találd meg hogyan lehetsz még ügyesebb, még jobb kertész, mivel ez az egész egy tanulási folyamat.

(via: thespruce.com)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertépítés

hobbikert

segítség

tippek

kialakítás

kertészkedés