8 strapabíró, beltéri zöldség: így varázsolj kertet a konyhádból

Babrik Alexandra   
  Megosztom
8 strapabíró, beltéri zöldség: így varázsolj kertet a konyhádból

Azok, akiknek nincs kertjük, legtöbbször a lakásban kertészkednek.Próbálkoznak boltból vásárolt növényekkel, ültetéssel kísérletezni - van amikor bejön de van, amikor nem. Ahhoz, hogy konyhádban minden fűszernövényed szépen növekedjen tudnod kell pár dolgot az igényeikről és lakásod adottságairól is. Ehhez gyűjtöttük össze azokat a növényeket, amik rendkívül strapabírók és még egy kezdő kertész is könnyen megbirkózik a gondozásukkal.

Találd meg magadnak azt a napos ablakot, ahol elférnek majd a cserepek, mivel a zöldségeknek legalább 4-6 óra napsütésre van szükségük ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. Öntözés terén a kevesebb, néha több mottót érdemes követni, mivel a nagy vízmennyiségtől könnyen kirohadhatnak. Ha nem tudod eldönteni, szükség van-e locsolásra vagy sem, akkor dugd be az ujjadat a növény földjébe (kb. az első ujjpercedig). Ha nedvességet érzel, nem kell locsolni, ha száraznak ítéled meg, akkor mehet rá egy kis víz.

Érdemes arra figyelni, hogy mindenképp olyan cserépbe ültessük a növényeket, amelyek alján van egy vagy több lyuk. Ez azért fontos, mert az esetleges túlöntözésnél, ki tud folyni a felesleges víz, nem tárolódik a cserépben. Ha nem tudna távozni a folyadék, az hamar a gyökerek rohadásához vezetne, mivel hiába szárad ki a cserép tetején a föld, az aljából nagyon lassan távozik a nedvesség. Itt kell megemlíteni azt is, hogy azok a növények, amelyeket a nagyobb áruházakból szerzünk be, nagyon könnyen kipusztulhatnak, ha nem figyelünk. Mivel ezeknek a fűszereknek nincs rendes földje, csak egyszerű tőzegbe helyezik őket, ezért fontos, hogy miután hazavittük a növényeinket, ültessük át őket tápanyag dús földbe.

  1. újhagyma
    Az újhagyma nagyszerű növény a kezdő kertészek számára, mivel könnyen lehet róla gondoskodni, ápolni és kevesebb fényre van szüksége, mint más zöldségeknek.
  2. retek
    A retek könnyen kezelhető, egyszerű növény. Nincs szüksége nagy fényre, viszont egy nagy cserépre mindenképp, hogy szépen tudjon fejlődni a föld alatt a retek.
  3. csírák
    A csírák nemcsak hihetetlenül egyszerűek, de még szuper egészségesek is. Tény, hogy a csírákban akár 40-szer több vitamin és tápanyag található, mint más zöldségekben. A legtöbben szendvicsekben és salátákban fogyasztják őket.
  4. fűszernövények
    Mindig jól jöhet, ha lakásunkban nevelgetünk néhány fűszernövényt is. Érdemes kipróbálni a magról való ültetést a bazsalikom, rozmaring, koriander, metélőhagyma, kakukkfű, oregánó és petrezselyem esetében is. Nem csak jó illatuk, de rendkívül intenzív ízük lesz, ha megnőnek. Telejsen más, mint szárított társaiknak.
  5. spenót
    Ha jól bánunk a spenóttal, egész évben falatozhatjuk leveleit. Nagyon nem kedveli a nedves helyeket és földet, kicsi a vízigénye is, szóval nem árt odafigyelni arra, hogy a cserepéből ki tudjon folyni a felesleges víz.
  6. paradicsom

    A paradicsomnak naponta 8-10 órányi napfényre van szüksége, így érdemes napos helyre tenni a lakásban. Mivel a fény hatására könnyen megnyurgul, olyan helyet válasszunk neki, ahol nem árt semminek, ha esetleg nőni, futni kezdene.
  7. eper
    Könnyen nevelhető növény, nem igényel túl sok vizet, fontos nála is arra figyelni, hogy el legyen vezetve a cserepéből a felesleges víz.

(via: countryliving.com)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

konyhakert

konyha

beltér

zöldség

zöldségek