Nem hiába dolgozott a nemzeti park: kihaltnak hitt virág nyílik a Mecsekben + fotó

HelloVidék   
  Megosztom
Nem hiába dolgozott a nemzeti park: kihaltnak hitt virág nyílik a Mecsekben + fotó

Visszatért egy különleges növény: egy elhanyagolt legelőt állítottak helyre, és ennek köszönhetően a védett, kihaltnak hitt növény is visszatért.

Az abaligeti legelőn hosszú évek óta először nyílik a tarka pettyeskosbor (Orchis tridentata). Rózsaszín, lilás és egészen fehér virágok is találhatók a 70 tövet számláló kis csoportban, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook oldalán.

Néhány évvel ezelőtt a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó abaligeti legelőn helyreállítási munkák kezdődtek. A falu állatállománya legelt régen a területen, de a külterjes állattartás visszaszorulásával a gyep bizonyos részei cserjésedésnek indultak. Az erdőszegély egyre kijjebb tolódott, és a főként galagonyából és kökényből álló bokrosok évről-évre nagyobb területet foglaltak el a legelőből.

A terület tulajdonosa ezen a tendencián kívánt változtatni: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve megkezdte a terület helyreállítását, ami először cserjeirtást, majd ezt követően legeltetést jelentett. A három-négy éve történt első beavatkozásnak mára már természetvédelmi hatása is van: a területről irodalmi adatok alapján ismert védett tarka pettyeskosbor (Orchis tridentata) hosszú évek óta először ismét nyílik a legelőn.

A mintegy 70 tövet számláló kis csoportban a fajra jellemző rózsaszín, kissé lilás, de az egészen fehér virágú tövek is megtalálhatók, szépen mutatva a faj színváltozatait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virág

természet

duna-dráva nemzeti park