Ez a zöldség mindent ver: jó a szívre, a csontokra és még a memóriára is!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a zöldség mindent ver: jó a szívre, a csontokra és még a memóriára is!

A vízitorma rendkívül egészséges: erősíti az immunrendszert, gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban, ráadásul csökkenti a rák kialakulásának esélyét is. Kifejezetten ajánlott időseknek is fogyasztaniuk, mivel azon kívül, hogy jót tesz a vérkeringésnek és a csontoknak is, magas K-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a demenciát. Ez a növény bár alapvetően vízpartokon fordul elő, könnyedén termeszthetjük kertünkben is, mutatjuk hogyan!

A vízitorma évelő, félvízi növény, mely Európában és Ázsiában is őshonos, és a mustárok családjába tartozik. Apró, kerek levelei üreges száron helyezkednek el, a növény általában a víz közeli területeken, vagy folyókban, tavakban található meg. A vízitorma íze csípős, akárcsak közeli rokonai, a retek és a wasabi. A vízitormánál vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb zöldséget keresve sem találhatnánk, fogyasztása erősíti az immunrendszert, jót tesz a szívnek és a csontsűrűségnek is.

Hat ok, amiért érdemes vízitormát fogyasztani:

1. Rengeteg tápanyagot tartalmaz

A vízitormában nagyon sok tápanyag megtalálható, miközben rendkívül kevés kalóriát tartalmaz. Tele van A, C, E és K-vitaminnal, és ásványi anyagokkal, mint például kalciummal és mangánnal.

2. Gazdag antioxidánsokban

A vízitorma a Brassicaceae növénycsalád tagja, ami a keresztesvirágúak egyik csoportja, ide tartozik a brokkoli, a fejes káposzta, és a rukkola is. Ezek a növények általában tele vannak mikrotápanyagokkal, emiatt fogyasztásával csökkenthető néhány krónikus betegség kialakulásának esélye, ez főképp a szív- és érrendszeri betegségekre igaz és a demenciára. Egy 2018-as kutatás összehasonlította 12 keresztesvirágú növény antioxidáns aktivitását, és fenol-tartalmát, és kiderült, hogy a vízitormában rendkívül sok a ferulinsav, a pumuminsav, a kaempferol, a kvercetin és a rutin, így a teljes fenoltartalom tekintetében a legmagasabb értéket a vízitormánál mérték, de mire is jó ez? A fenolok, hatékony antioxidánsok, melyek megvédik a sejteket a fertőzésektől, gyulladásos betegségektől, valamint az artritisztől és az allergiáktól is. A kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy a fenolok megakadályozzák egyes molekulák rákkeltő anyaggá alakulását, ami ígéretes lehet a rák megelőzése szempontjából.

3. Magas K-vitamin tartalom

A vízitormában rendkívül sok a K-vitamin, ennek pedig rendkívül sok előnye van, például jót tesz a keringési rendszernek és a csontoknak is. Sokan tudják, hogy a K-vitamin felel a véralvadásért, de arról már kevesebben hallottak, hogy ez a vitamin felel a vérünk keringéséért, és megakadályozza, hogy plakk képződjön az artériákban, azaz meggátolja az érelmeszesedést. A vérerek keményedése szívrohamhoz, sztókhoz, és verőértágulathoz vezethet, de azoknak, akik elég K-vitamint fogyasztanak, kevesebb az esélyük az ilyen jellegű – szív-és érrendszeri – betegségek kialakulására.

Több tanulmány is bebizonyította, hogy ha napi rendszerességgel eszünk K-vitamin tartalmú ételt, akkor csontjaink erősebbé válnak. Náluk csökken a csonttörés kockázata, míg azoknál, akik nem vesznek magukhoz elég K-vitamint, a kutatások kimutatták, hogy kevesebb a csont ásványi sűrűsége.

A K-vitamin az agynak is nagyon jót tesz. Az agyban megtalálhatók bizonyos zsírok, úgynevezett szfingolipideknek, melyek rendeltetés szerinti működése a K-vitamin tartalomtól függ. A K-vitaminnal és a kognitív egészséggel kapcsolatos kutatások szerint az idősebb felnőttek, akik bőségesen fogyasztanak K-vitamint kiemelkedően jó önéletrajzi memóriával rendelkeznek. Az önéletrajzi memória egy olyan emlékezeti rendszer, amely saját életünk eseményeinek felidézésében segít. Idős korban azok, akik elég K-vitamint visznek be szervezetükbe, kevésbé feledékenyek.

4. Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét

A vízitorma fogyasztása csökkenti a következő rákos megbetegedések esélyét: tüdőrák, vastagbélrák és gyomorrák. A ropogós zöldségek máshogy szállnak szembe a rákkal, mint a gyümölcsök, vagy más zöldségek, ez pedig a mustár olajok (glükozinolátok) jelenlétének köszönhető, ugyanis mikor elvágjuk, vagy elrágjuk a vízitormát, a mustárolaj izotiocianáttá alakul át, ami olyan erős rákellenes szer, amely detoxikáló és pusztító (apoptózis) hatást fejt ki a ráksejtekre.

5. Erősíti az immunrendszert

A kutatások alapján fény derült arra, hogy a nyiroksejtek (limfociták) B és T sejtekből állnak, valamint természetes ölősejtekből, melyek rendkívül fontosak az immunrendszer megfelelő működése érdekében. Ezek a sejtek életmentő funkciókért felelnek, úgy, mint például az antitestek előállítása, melyek blokkolják és elpusztítják az idegen kórokozókat. Ide tartoznak az úgynevezett segítő sejtek is, melyek koordinálják az immunrendszer „válaszait” a különböző behatásokra, és az ölő sejtek is, amik képesek azonosítani és elpusztítani a vírussal, vagy rákkal fertőzött sejteket. Mivel a vízitorma védi a nyiroksejteket, ezért előnyös az immunrendszer egészének szempontjából is.

6. Rendkívül sokoldalú

Bár első sorban salátaként szokták felhasználni a vízitormát, borsos, pikáns levelei sokféle módon beépíthetők az étrendünkbe, készíthetünk például vízitorma levest egy kis burgonyával és hagymával, vagy diós-vízitormás pestot, ami a hagyományos bazsalikom és a fenyőmag mártás alternatívája, és tésztához, vagy pizzára is nagyon ízletes. Rendkívül finom salsa szósz is készíthető belőle, ami halhoz és más húsokhoz egyaránt passzol. A salsához paradicsom helyett használjunk vízitormát az olajbogyó, kapribogyó, szardella, petrezselyem, tárkony, fokhagyma, dijon mustár és citromhéj mellé.

Mutatjuk, hogyan termesszünk vízitormát:

A vízitorma nap és fény igényes, valamint évelő növény. Bár első sorban a hűvösebb területeket kedveli, azon belül is a vízparti helyeket, könnyedén termeszthető kertünkben is. Fontos, hogy ha vízitormát szeretnénk ültetni, akkor jó minőségű, nem genetikailag módosított magokat vásároljunk. Mindenképp napfényes helyet válasszunk kertünkben a vízitormának, mivel naponta legalább hat óra napsütésre van szüksége.

A vízitorma a tápanyagokban gazdag talajt kedveli, mielőtt elvetnénk, mindenképp szórjuk meg leendő helyét bőségesen komposztált földdel, legalább 15-20 cm vastagon. Vetésnél a magokat fél centiméter mélyre ültessük el, körülbelül 3 héttel a fagy vége előtt. A vízitorma magok a legjobban hűvös időben csíráznak, 10-15 Celsius fokos hőmérsékleten. Locsolásnál arra ügyeljünk, hogy mindig legyen nedves a vízitorma földje. Ha mindent jól csináltunk, akkor körülbelül 7 nap szükséges ahhoz, hogy a magok kihajtsanak.

Az öntözés a legnagyobb kihívás a vízitorma termesztésben, mivel a növény földjének mindig nedvesnek kell lennie, sosem szabad hagyni kiszáradni. Amennyiben megoldható, nedvesebb területű talajba ültessük el, például egy patak mellé, vagy az ereszlefolyó közelébe, ahol vízzel telítettebb a talaj.

Amennyiben az ültetésnél már használtunk műtrágyát, vagy komposztált földet, nem szükséges tovább trágyáznunk a vízitormát. Amennyiben a levelek sötétzölddé válnak, satnyák, vagy megsárgulnak, az azt jelenti, hogy kevés a tápanyag a földben, ezt komposztált földdel pótolhatjuk, de a legjobb megoldás, ha komposzt teát használunk.

A vízitorma akkor a legfinomabb, ha hűvös időben szüreteljük, legyen akár tavasz, akár ősz. A szüretet mindenképp azelőtt kezdjük meg, hogy a vízitorma elkezd virágozni. Akkor érdemes megmetszeni, mikor a növény már 15-16 centiméter magas, és levelei már érme nagyságúak. A metszésnél hagyjunk meg belőle 10 centimétert, így még egyszer leszüretelhetjük ősszel. A vízitorma igazán kényes, így csak két napig áll el a hűtőszekrényben, ezért érdemes mindig csak annyit leszüretelni belőle, amennyit még aznap elfogyasztunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vízitorma

egészség

zöldség

termesztés