Ezeket a kerti munkákat feltétlenül végezd el májusban - 11 pontos feladatlista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket a kerti munkákat feltétlenül végezd el májusban - 11 pontos feladatlista!

A legtöbb mezőgazdász és szakember szerint, a csapadékos időjárás nagyon jót tett a veteménynek. Épp ezért arra figyelmeztetik a növénytermesztőkre, hogy a kötelező munkálatokat, amelyek még hátravannak, érdemes a következő napokban elvégezni.

Ha rendszeresen ápolod a kerted és mindig gondoskodsz a növényeidről, akkor a május egy elég mozgalmas hónap a számodra. A tavasz beköszöntével szép lassan felmelegedik a talaj és szinte a semmiből előbukkannak a legelső hajtások, amikre már ilyenkor érdemes nagy figyelmet fordítani.

A gyakorlott kertészeknek nem kell figyelmeztetés, hogy milyen munkákat kell még ebben a hónapban elvégezni a bevetett területeken, de még nekik is érdemes elolvasni a következő listát, hiszen biztosan lesz egy-két újdonság a számukra is.

Az általános szabályok a virágokkal kapcsolatban:

  • Öntözz rendszeresen, még akkor is, ha eső várható.
  • A kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsd meg a száraz részektől. A kertben pedig el kell ültetni az egynyári növényeket.
  • A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést.
  • Tőosztással válasszuk szét az évelőket. Figyeljünk arra, hogy előtte dolgozzuk át a földet, ahová ültetni szeretnénk a virágunkat. Érdemes komposzttal vagy szerves anyagokkal felturbózni a talajt.

Tippek a zöldségek és fűszernövények gondozásához:

  • A kora tavasszal elvetett zöldségeket már palántázni lehet. Ki lehet ültetni a kertbe péládul a paradicsomot, paprikát, zellert, spárgát és a karalábét is. De ilyenkor kerülhet földbe a sárgarépa és az uborka is.
  • A kikandikáló palánták körül gyomláljuk ki a dudvát, egyengessük el a földet.
  • Ha lakásban tartjuk a fűszernövényeinket, ilyenkor már ki lehet tenni őket az erkélyre, udvarra.
  • Ha még nem tettük meg, akkor most lehet még időben elültni a zsályát, levendulát, citromfüvet, kakukkfüvet.

Így gondozd a cserjéket

  • Hűvös, inkább borús időben kell megmetszeni a cserjéket, bokrokat.
  • Ilyenkor kell formát adni a sövényeknek, erre is inkább borongós időben kerítsünk rá sort.
  • A napsütéses, meleg időt kerüljük el metszés, igazítás szempontjából, mivel az eddig árnyékhoz szokott levelek ilyenkor előtérbe kerülnek. Tűző nap esetén a friss, még kicsi levelek könnyen megperzselődhetnek.

(via: thespruce.com)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

kerti munka

eső

csapadék

termény

gazdaság

termesztés

növény

gondozás

kertápolás

kertrendezés