Egyszerű trükk: így öntözz nyáron, hogy ne pusztuljanak ki a növényeid

HelloVidék   
  Megosztom
Egyszerű trükk: így öntözz nyáron, hogy ne pusztuljanak ki a növényeid

Mivel a kertek tele vannak különböző virágokkal, bokrokkal és fákkal, ezért nem zavarhatjuk le egy füst alatt a locsolást sem. Az, hogy több faj él az udvarunkba, azt eredményezi, hogy mindegyik igényére figyelnünk kell. Nem lehet kivétel az öntözés sem, hiszen a vízigénye is teljesen más egy cserjének, mint egy egynyári virágnak.

Ahhoz, hogy kertünkben minden növény jól érezze magát, oda kell figyelnünk az öntözésre is. Nem mindegy például, hogy reggel vagy este locsolunk bizonyos fajokat, ahogy az sem, hogy mennyi vizet kapnak „kedvenceink”.

Reggeli vs. esti öntözés

Melyik időpont a legjobb? A válasz az, attól függ. Általánosságban elmondható, hogy bölcs dolog locsolni reggelente, de csak olyan slaggal, ami permetezve is tudja szórni az vizet. Ez lehetővé teszi, hogy a lombozat gyorsan megszáradjon, így nem ragadnak rá a gombákat hordozó spórák.

Persze nem mindenkinek van ideje, hogy reggel 6 órakor nekilásson locsolni. Ha csak este jut időnk öntözésre, ne aggódjunk emiatt, csak arra figyeljünk, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon szívódni , ahol a növényeknek erre a leginkább szüksége van. Este lassabb a párolgás, több vizet tud felvenni a virág, ráadásul nem is tudnak megperzselődni a levelek - az esőcseppek nagyító hatása miatt.

Ládában nevelt növények

Korábban már írtunk arról, miért előnyös magaságyásban veteményezni, akkor kifejtettük azt is, hogy a magaságyásba és ládába ültetett növények könnyebben kiszáradhatnak, hiszen el vannak szeparálva a földtől. Pont emiatt, kétszer érdemes őket locsolni egy nap: reggel, amikor még kel fel a nap és este, amikor nyugszik. A tűző napon semmiképp se próbálkozzunk, ezzel csak megégetjük a növényeinket.

Veteményes

A palántáknak rendszeres locsolásra van szükésgük a fejlődéshez, így reggel és este is érdemes őket öntözni. A már idősebb növényeknek elég napi egy, bőséges locsolás is. Érdemes figyelni arra, amit csak kevesen tudnak: nem minden növény viseli jól a kútból vagy csapból kiengedett hideg vizet. Van olyan növény, amit kicsit sokkol a hirtelen jött hideg zuhany. Ilyen növény péládul a padlizsán vagy a paprika is. A legcélszerűbb állot vízzel locsolni, mivel ez jót tesz a növényeknek. Ehhez érdemes hordókat vagy dézsákat beszerezni. Engedhetünk bele mi magunk is vizet, de gyűjthetünk a csatornából lefolyó esővizet is - mind a kettő tökéletes megoldás. Amikor öntözünk, ne a szórófejes módszert alkalmazzuk, a locsoló vagy slag csövéről vegyük le a szórófejet és a sima csövet használva, közvetlenül a tövekhez öntsük a vizet.

Évelő és egynyári növények

A legtöbb egynyári növény jól bírja a napfényt, ezért legtöbbször balkonládákba ültetik őket. Ha az erkélyünkön vagy teraszunkon tartjuk ezeket a növényeket, mindig figyeljünk arra, hogy rendszeresen locsoljuk meg őket, de ne álljon alattuk a víz. Mivel tápanyagdús földet kedvelik, ha zárt cserépben, ládában neveljük őket, gondoskodjunk a tápoldatozásrók is, legalább hetente egyszer. Öntözésüket reggel a korai órákban vagy délután végezzük, ha lement a nap - a nyári forróságban akár a hét minden napján meglocsoljhatjuk őket.

Az évelő növények jól viselik a szárazságot, ezért érdemes őket ritkábban öntözni, de akkor nagy mennyiséggel. A legtöbb esetben az határozza meg a vízpótlást, hogy milyen a növényfajta igénye. Azokat, amik jól tűrik a szárazabb napokat is, elég hetente egyszer, vagy havonta 2-3 alkalommal öntözni.

Fák és cserjék

Virágzás idején még nem igényelnek túl sok öntözést, de a termések megjelenésével megnő a vízigényük. Miután elkezd beérni a fa vagy bokor termése, lecsökken ismét az öntözésre való igénye, ismét kevesebb vízzel is beérik. Fontos ezt észben tartani, mivel a termésnövekedés során nagyon nagy szüksége van a növénynek a megfelelő mennyiségű vízre mivel, ha nem kap elég folyadékot, a termések nagy része le fog hullani. Ezzel szemben az sem jó, ha túl van locsolva a növény, mivel ilyenkor vagy lassabb lesz az érés folyamata vagy a már meglévők elkezdenek sérülni, repedni.

(via: thespruce.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertápolás

kerti munka

kerti virágok

öntözés

locsolás