Célpontban a turisztikai régiók: folyamatos a vérszívók gyérítése

HelloVidék   
  Megosztom
Célpontban a turisztikai régiók: folyamatos a vérszívók gyérítése

Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is teljes intenzitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kiemelt turisztikai régiók közül a sikeres Tisza-tavi és Fertő-tó környéki beavatkozás után a héten a Balaton és a Velencei-tó partján fekvő településeken fogják légi úton csökkenteni a szúnyogok számát.

Budapesten a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű májusi eső hatására továbbra is sok a szúnyog, ezért a következő napokban megnövelt területen végeznek légi és földi gyérítést csaknem 8 ezer hektáron. Kezeléseket végeznek a III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., és XXIII. kerületben.

Szolnok környékén is folyamatos a szúnyoginvázió, ezért a térségben újabb permetezés kezdődik a hét közepétől. Az idei szezonban először lesz kiterjedt kezelés Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, folytatódik az irtás Tolna és Vas megyében, a Dráva mentén, a Csepel-sziget településein, Komárom, Baja és Mohács térségében. A Szigetközben a változékony, szeles idő miatt részben elmaradtak a légi kezelések, ezek pótlása megfelelő időjárás esetén a hét első napjaiban megtörténik, ezt követik a földi kémiai gyérítési munkák.

Az országos szúnyoginvázió miatt minden eddiginél nagyobb területen, minden eddiginél több településen dolgoznak a szakemberek a helyzet javításán. A múlt héten 120 ezer hektáron gyérítettek, a következő hetekben hasonló intenzitással zajlanak a kezelések az ártalom csökkentéséig. A rovarszakértők folyamatosan mérik, hogy az ország mely területén van a legtöbb szúnyog, ez alapján dől el, hogy hol a legsürgősebb a beavatkozás. Az intenzív védekezési munkák mindaddig zajlanak, amíg sikerül elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogártalmat.

A héten összesen 477 településen és 9 budapesti kerület belterületén permetezik a szúnyogokat. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál. Az érintett települések külön-külön értesítést kapnak a munkák időpontjáról. A katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést az önkormányzatok saját költségvetésük terhére kiegészíthetik.

Eső után a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már kifejlődnek a szúnyoglárvák. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez.

A szúnyogok a sűrű növényzetben bújnak meg nappal, ezért ha rendszeresen lenyírjuk a füvet otthon, kevesebb szúnyoggal fogunk találkozni a kertben. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linken érhető el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vérszívó

szúnyog

szúnyogcsípés

szúnyoggyérítés

szúnyoghelyzet

szúnyogirtás