9 fűszernövény, ami tűző napon is jól érzi magát

HelloVidék   
  Megosztom
9 fűszernövény, ami tűző napon is jól érzi magát

Mindenki kitapasztalja idővel, hogy lakásában, vagy kertjében hol élnek meg a növények, és hol problémás a nevelésük. Minden növénynek más a fényigénye, illetve fénytűrő képessége, épp ezért érdemes úgy elhelyeznünk őket, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak. Mutatjuk azt a 9 fűszernövényt, melyek a sok napsütés hatására sem hervadoznak, hiszen nagy a fényigényük.

Sok növény nem bírja a direkt napfényt, ezeket inkább a félárnyékos helyekre érdemes ültetni, de mit kezdjünk akkor az ablakpárkánnyal, vagy a kert azon részével, ahova egész nap tűz a Nap? A következő fűszernövények termesztésével két legyet üthetünk egy csapásra: kihasználhatjuk a legnaposabb helyeket, és midnig el leszünk látva fűszerekkel - írja a The spruce.

1. Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, ráadásul rendkívül sokoldalú is. Attól függően, hogy milyen ételeket részesítünk előnyben, termeszthetünk több féle bazsalikomot is, mint például Genovese-t az olasz konyhához, vagy Thai bazsalikomot (Sweet Thai) az ázsiai ételekhez. A bazsalikomnak direkt napsütésre van szüksége, hogy megfelelően tudjon fejlődni, ennek ellenére nem tűri jól a szárazságot, így rendkívül sokat kell locsolni. A rendszeres, bősége söntözés nem feltétlen elég, komposztált földdel érdemes időnként feljavítani a talaját, hogy a növény elegendő tápanyaghoz jusson. A bazsalikom felső leveleit gyakran érdemes metszeni, és felhasználni, ugyanis így lelassítható a magzási folyamat.

2. Kömény

A köményt a magjaiért termesztik, és általában kenyérsütéshez, vagy kolbászkészítéshez használják. A kömény már akkor is hasznosnak nevezhető, amikor még nincsenek magjai, ugyanis rendkívül sok, a kertre nézve kedvező rovart vonz környezetünkbe. A kömény érdekessége, hogy az első évben csupán lombozatot növeszt, és csak a második évben bújnak elő virágai és magjai. Emiatt érdemes előre tervezni a köménnyel, ha be akarjuk takarítani magjait: körülbelül egy évig és két hónapig tart, mire megjelennek az első magok. A kömény kifejezetten napos helyen érzi jól magát, főleg, ha a talaja gazdag tápanyagokban, és jó vízelvezetésű. A megfelelő növekedés érdekében a köménynél körül még inkább ajánlott a gyomlálás, mint más növényeknél. Amennyiben ezekre odafigyelünk, a köményünk akár közel egy méter magasra is megnőhet.

3. Koriander

A koriander előnye, hogy meleg időjárás esetén, napos helyen rendkívül gyorsan képes megnőni, és magokat hozni. A koriander virágai amellett, hogy ehetőek, rengeteg hasznos rovart vonzanak kertünkbe. A koriandernek nedves, és rendkívül gazdag táptalajra van szüksége a fejlődéshez. Amennyiben sok koriandert szeretnék használni ételeinkhez, érdemes hetente elvetni a magokat, hogy mindig legyen készletünk ebből a finom fűszerből.

4. Kapor

A kapor amellett, hogy rendkívül finom halételekhez, és zöldségsalátákhoz, igen mutatós is, ez főképp sárga, ernyőszerű virágainak köszönhető, melyekből később felhasználhatjuk a magokat ételeink fűszerezéséhez. Fontos, hogy ha kapor termesztésébe fogunk, akkor biztosítsunk neki átlagos mennyiségű vizet, és agyagos talajt, mivel ebben növekszik a legszebben.

5. Levendula

A levendula rendkívül sokoldalú növény, ugyanis sokféleképp felhasználható, általában finom illatú pot-pourrit, teát, vagy fejfájás csillapítót készítenek belőle. Ennek a mediterrán növénynek direkt napfényre és kiváló vízelvezetésű talajra van szüksége a növekedéshez. Arra mindenképp ügyeljünk, hogy ne locsoljuk meg ültetésekor túl sok vízzel. A növények évelők, és a csodálatos levendulaillatot mind a levelek, mind a virágok hordozzák magukban.

6. Citromfű

A citromfüvet nem kell félteni a melegtől, és a napfénytől: fejlődéséhez mindkettő elengedhetetlen. Rengeteg fajtája létezik, a legízletesebbek a nyugat-indiai citromfű félék. Fontos, hogy addig ne ültessük ki a szabadba őket, amíg az éjszakai hőmérséklet 15 Celsius fok felett van. A citromfű – mivel az dzsungelekben őshonos növény – igényli a magas páratartalmat, a sok nedvességet és a tápanyagokban gazdag talajt. Mivel a hazánkban lévő talaj igencsak eltér az őserdőkétől, érdemes nitrogén alapú műtrágyával feljavítani a citromfű földjét.

7. Rozmaring

A rozmaring száraz, napos környezetben fejlődik a legszebben. A növénynek jó vízelvezetésű, átlagos minőségű talajra van szüksége, és csak akkor ajánlott meglocsolni, mikor a földjének felszíne már száraz. A rozmaringnak fenyőszerű aromája van, virágai pedig lilák. Az idős rozmaringok hajlamosak elfásodni, de ettől függetlenül továbbra is hoznak új hajtásokat, ha kicsit visszavágjuk őket tavasszal.

8. Borsikafű

A borsikafüvet sokan használják babos ételek fűszerezéséhez, a növény önmagában használva paprikaszerű ízt ad. A borsikafű évelő növény, és meleg időben csírázik, és érik meg a leggyorsabban. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre a magokat, mivel napfényre van szükségük ahhoz, hogy kicsírázzanak. A növénynek napos hely és homokos talaj dukál, melyben sok szerves anyag megtalálható. Felhasználásához csippentsünk le a növényből, vagy szárítsuk le az egész borsikafű palántát, mikor a virágok elkezdenek kialakulni.

9. Tárkony

A tárkonyt előszeretettel használják csirkés ételekhez, legyen szó levesről, vagy sültről egyaránt. Más fűszernövényektől eltérően a tárkony az enyhén lúgos talajt kedveli, a megfelelő pH tartalom 7.4-7.8 körül mozog. Ezen kívül az is fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, amennyiben ez nem adott, nagy az esély rá, hogy csak egy évet él meg a növény, és nem bújik ki a következő tavasszal. A tárkonynak viszonylag nagy helyre van szüksége; a növényeket ültessük 45-50 centiméter távolságra egymástól, hogy teljesen ki tudjanak fejlődni, ha ez sikerül, akkor növényünk akár a 60 centiméteres magasságot is elérheti.

Mikor az első évben betakarítjuk a tárkonyt, ügyeljünk arra, hogy csak a növény egyharmadát metsszük le, mivel a tárkony gyökereinek sok energiára van szükségük – melyet a levelekből szereznek a fotoszintézisnek köszönhetően –, hogy a növény eléggé meg tudjon erősödni, és minden évben meg tudjon újulni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszernövény

fűszer

kert

veteményes

gasztro

étel

kertészkedés

ületetés