Folyamatos a parlagfű-mentesítés: itt már irtják a haszontalan növényt

MTI   
  Megosztom
Folyamatos a parlagfű-mentesítés: itt már irtják a haszontalan növényt

Az állami - erdészeti, vízügyi, vasúti, önkormányzati - területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés a közfoglalkoztatási program részeként - közölte a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója az M1 aktuális csatornán.

Gyuricza Csaba hozzátette, a programban évente átlagosan ötvenezer ember végez parlagfű-mentesítési feladatokat, a magánterületeken azonban állampolgári kötelesség a növény irtása.

Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, és így nem kezdik el a védekezést, ezért az Agrárminisztérium július 1-7. között meghirdetett palagfűmentesítési hétének célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és megismertesse a lakossággal a növényt

- mondta. Kitért arra is, a parlagfű elleni védekezésben eltörölték a július 1-jei határidőt, és kiterjesztették az egész szezonra, mert a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt a parlagfű virágzási időszaka hektikusan változhat.

A szakemberek a földek ellenőrzését helikopterrel és földi felderítéssel évente több millió hektáros területen végzik

- tette hozzá, majd kifejtette azt is, hogy a parlagfű irtásának leghatékonyabb módja, ha gyökerestől kitépik a növényt, de a nagy földeken kémia védekezéssel, vagy kímélő mechanikai módszerekkel, például kaszálással is végezhető.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

parlagfű irtás

állami területek

erdészeti területek

vízügyi területek

vasúti területek

parlagfű-mentesítés