Rágcsáló para: akár százezres kár is érhet, ha nem figyelsz

HelloVidék   
  Megosztom
Rágcsáló para: akár százezres kár is érhet, ha nem figyelsz

Gyakran tapasztalják az autótulajdonosok, hogy minden előjel nélkül nem tudják elindítani autójukat. Vannak, akik műszaki hibára gyanakodnak, mások pedig üzemanyaghiányt vélnek a dolog mögött. A motorháztetőt felnyitva kellemetlen meglepetés érheti őket, hiszen sérült szigetelés, elrágott kábelek nyomait tapasztalhatják. A napokban egyre több hasonló panasz érkezett például Esztergomból, Tatabányáról és Komáromból is - írja a kemma.hu.

Az életterük beszűkülése miatt a nyestek egyre gyakrabban teszik át székhelyüket a városokba, ráadásul előszeretettel bújnak meg a járművek motorterében. Amellett, hogy az idő elteltével az autónk állapota mágtól is romlik, ezek a kis rágcsálók a legújabb példányokban is könnyedén kárt tudnak tenni. Hogy mi lehet erre a megoldás? A portál egy dorogi autószervizt kérdezett meg a rágcsálók okozta károkkal kapcsolatban.

A névtelenül nyilatkozó szakember kifejtette, hogy hetente 1-2 alkalommal fordulnak hozzájuk az ügyfelek, akik nem tudják elindítani az autóikat. Miután átvilágítják a járműveket legtöbbször kiderül, hogy az indítókábel a ludas, amit az este folyamán rághatott el egy nyest. Az autószerelő szerint első és könnyen észlelhető probléma lehet még az is, ha a gyújtáskapcsolás után égett szagot érzünk, vagy ha kánikulában az autó hőmérője -35 fokot mutat.

A régebbi típusú autók nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen azoknak motorterét szinte nem védi semmi. Az állatok a kerekek felől szabadon be- és kijárhatnak. Ugyanakkor minél újabb egy autó, a precízebb alkatrészek miatt annál többe kerülhet a javítás. Bár teljesen nem lehet tőlük megszabadulni, már elérhetők olyan spray, amellyel ha befújjuk a motorteret, akkor a szag távol tartja a rágcsálót. Vannak, akik az elektronikus rendszerre esküsznek. A készülék emberi fül számára alig érzékelhető, de a nyestek számára elviselhetetlen ultrahangot bocsát ki, emiatt a kocsitól akár 50 méteres távolságot is tartanak

– mondta a szakember, aki szerint sokan alternatív megoldásként a saját kedvencük bundáját használják elrettentésként. Ehhez annyit kell tenni, hogy kutyánk lehullajtott szőréből pár tincser a motortérbe helyezünk. Ez nagyon jó megoldás lehet, ha nem akarjuk bántani a nyesteket, de nem is szeretnénk, ha meghibásodna az autónk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyest

rágcsáló

kisállat

kár

károkozás

megoldás

műszaki hiba

autó

motortér