Rágcsáló para: akár százezres kár is érhet, ha nem figyelsz

HelloVidék   
  Megosztom
Rágcsáló para: akár százezres kár is érhet, ha nem figyelsz

Gyakran tapasztalják az autótulajdonosok, hogy minden előjel nélkül nem tudják elindítani autójukat. Vannak, akik műszaki hibára gyanakodnak, mások pedig üzemanyaghiányt vélnek a dolog mögött. A motorháztetőt felnyitva kellemetlen meglepetés érheti őket, hiszen sérült szigetelés, elrágott kábelek nyomait tapasztalhatják. A napokban egyre több hasonló panasz érkezett például Esztergomból, Tatabányáról és Komáromból is - írja a kemma.hu.

Az életterük beszűkülése miatt a nyestek egyre gyakrabban teszik át székhelyüket a városokba, ráadásul előszeretettel bújnak meg a járművek motorterében. Amellett, hogy az idő elteltével az autónk állapota mágtól is romlik, ezek a kis rágcsálók a legújabb példányokban is könnyedén kárt tudnak tenni. Hogy mi lehet erre a megoldás? A portál egy dorogi autószervizt kérdezett meg a rágcsálók okozta károkkal kapcsolatban.

A névtelenül nyilatkozó szakember kifejtette, hogy hetente 1-2 alkalommal fordulnak hozzájuk az ügyfelek, akik nem tudják elindítani az autóikat. Miután átvilágítják a járműveket legtöbbször kiderül, hogy az indítókábel a ludas, amit az este folyamán rághatott el egy nyest. Az autószerelő szerint első és könnyen észlelhető probléma lehet még az is, ha a gyújtáskapcsolás után égett szagot érzünk, vagy ha kánikulában az autó hőmérője -35 fokot mutat.

A régebbi típusú autók nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen azoknak motorterét szinte nem védi semmi. Az állatok a kerekek felől szabadon be- és kijárhatnak. Ugyanakkor minél újabb egy autó, a precízebb alkatrészek miatt annál többe kerülhet a javítás. Bár teljesen nem lehet tőlük megszabadulni, már elérhetők olyan spray, amellyel ha befújjuk a motorteret, akkor a szag távol tartja a rágcsálót. Vannak, akik az elektronikus rendszerre esküsznek. A készülék emberi fül számára alig érzékelhető, de a nyestek számára elviselhetetlen ultrahangot bocsát ki, emiatt a kocsitól akár 50 méteres távolságot is tartanak

– mondta a szakember, aki szerint sokan alternatív megoldásként a saját kedvencük bundáját használják elrettentésként. Ehhez annyit kell tenni, hogy kutyánk lehullajtott szőréből pár tincser a motortérbe helyezünk. Ez nagyon jó megoldás lehet, ha nem akarjuk bántani a nyesteket, de nem is szeretnénk, ha meghibásodna az autónk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyest

rágcsáló

kisállat

kár

károkozás

megoldás

műszaki hiba

autó

motortér