Így készíts házi szárított fűszereket: sokkal olcsóbb és finomabb, mint a bolti

HelloVidék   
  Megosztom
Így készíts házi szárított fűszereket: sokkal olcsóbb és finomabb, mint a bolti

Ha vannak otthon fűszernövényeid, akkor biztosan neked is fejtörést okoz, hogy egyszerre olyan sok levéllel áldanak meg a növényeid, hogy nem tudod őket hirtelen felhasználni. Ha kiszárítod, egész évben tudod őket használni, és nem kell attól tartanod, hogy idő előtt tönkremennek. Mutatjuk, hogyan érdemes őket betakarítani, szárítani és tárolni, hogy sokáig élvezhesd a kis konyhakerted finomságait!

A fűszernövények már javában zöldellnek: eljött az évnek az az időszaka, amikor a főztjeid is élvezhetik a kerted a termését. Gyakran megesik azonban, hogy egyszerre olyan sok fűszerrel áld meg a föld, hogy nem győzöd felhasználni, később pedig, amikor szükséged lenne rá, akkor már leérett minden. Ahhoz, hogy egész évben élvezhesd a fűszernövényeket és ne vesszen kárba a kertészkedés gyümölcse, érdemes szárított fűszereket készíteni otthon.

Egészen más a saját termesztett fűszered, mint a bolti – a minőség összehasonlíthatatlan. Ha van egy fél órád, akkor megmutatjuk, mennyire egyszerű megmentened a termésedet. Ezek a tippek nem csak fűszerek, hanem gyógynövények esetén is működnek, melyekből finom teát készíthetsz.

Mikor szedd le?

A fűszerek aromája és aromája a levelekben található illóolajokból származik, amely a napszaktól és a növény életciklusától függően változik. Akkor tudod a legjobb minőségű szárított fűszereket elkészíteni, amikor azok illóolaj-tartalma a csúcson van, vagyis amikor a növény csak leveleket ont magából, magokat és virágokat nem termel.

A nyár folyamán valószínűleg többször is vágtál a gyógynövényedből, így észrevehetted, hogy minden egyes vágáskor új hajtásokat ad. Ha hosszú ideig nem érsz hozzá, akkor a növény elkezd virágozni, ezért még akkor kell betakarítani a levelek, amikor rengeteg zöld levél van rajta. Az a legjobb, ha ezt nyár végén vagy kora ősszel tesszük meg: ilyenkor a napok egyre rövidebbek, a legtöbb fűszernövény általában ilyenkor lép be virágzó üzemmódba, hogy még a szezon előtt tudjon magokat termelni.

A nap hője elpárologtatja az illóolajat, melyek a levegőt töltik meg a finom aromákkal. Ebből kifolyólag az a nyerő taktika, ha reggel takarítod be a fűszernövényeket, amíg a levelek még tele vannak aromával. Nem szabad túl korán sem leszedni, mert akkor nehezen fognak kiszáradni, ha még harmat borítja a leveleket. Amikor az első fénycsóvák elérik az ablakodat, akkor ideális az időzítés a leszedésre!

Hogyan szedd le?

A betakarításhoz használj egy ollót, a növényeket pedig a száraknál vágd le. Ügyelj arra, hogy csak a friss, zsenge szálakat vágd le, az idősebb levelek már nem tartalmaznak annyi ízélményt. Annak érdekében, hogy ne álljon meg a növény a növekedésben, legfeljebb az egyharmadát lehet egyszerre betakarítani. A legtöbb fűszernövény évelő, de az egynyári fűszernövények (pl. bazsalikom, koriander, kapor) esetében érdemes ősszel az összes friss, egészséges levelet betakarítani, mivel a növény az első faggyal együtt elpusztul.

Hogyan szárítsd ki?

A legjobb eredményt úgy tudod elérni, ha a konyhád mennyezetéről lógatod le a levágott és összecsomózott fűszernövényeket. Bárhova helyezed őket, csodálatos illatokkal fogja megtölteni a házat, ha pedig gyógynövényekkel teszed ugyan ezt, akkor nyugtató hatást is elérhetsz velük.

Fogj 5-10 növényszárat, zsineggel kötözd össze, majd lógasd fel egy magasabb helyre. Az a lényeg, hogy meleg és száraz helyen legyenek, és ne kapjanak közvetlen napfényt, mert az csökkentheti a fűszer minőségét. Ha csak napos helyre tudod kirakni, akkor húzz rá egy papírzsákot, amire lyukakat helyezel el – ez segít a légáramlásban, és még az aromáját is megőrzi a fűszer.

A magas víztartalmú növények (mint például a bazsalikom, metélőhagyma, koriander, petrezselyem és menta) lassan száradnak, összekötegelve és fellógatva pedig könnyen alakulhat ki rothadás. Ezeknél a növényeknél az a legjobb, ha kiteríted őket az ablakpárkányra, de ügyelj arra, hogy száraz, árnyékos és jó légáramlással rendelkező helyet kapjanak. Ha van otthon légkondicionáló, akkor érdemes alacsony fokozatra beállítani, ez meggyorsíthatja a folyamatot. Ha nagyon sietsz, akkor sem érdemes trükközni. Azt gondolhatod, hogy a sütő meggyorsíthatja a dolgokat, de ezzel csak azt éred el, hogy a fűszer íze teljesen tönkremegy.

Hogyan tárold?

Ha a fűszer elérte a ropogós és morzsolódó állagot, akkor készen állnak a tárolásra. A szárított fűszernövényeket és gyógynövényeket helyezd egy üvegedénybe és hűvös, sötét helyen tárold. Ha kevés helyed van, akkor morzsold le a növényeket a szárról és úgy tedd el, de a legtöbb séf úgy szokta, hogy a száron hagyják az elszáradt levelet, és főzés előtt morzsolják bele az ételbe.

Forrás: Modern Farmer

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

fűszer

fűszernövény

szárítás

fűszerkeverék

gyógynövény

tea

otthon