Új otthont kaptak: így segítik a ritka magyar madarak fennmaradását

MTI   
  Megosztom
Új otthont kaptak: így segítik a ritka magyar madarak fennmaradását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 250 db kék vércse költőláda beszerzését és felszerelését támogatja az NKM. A 2 millió forintos támogatásból készült új költőládákat a Körös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén helyezik ki a szakemberek.

A NKM számára rendkívül fontos, hogy tevékenysége során komplex madárvédelmi intézkedéseket tegyen. Új hálózatait úgy építi és tervezi, hogy azok a madarak számára biztonságosak legyenek, a már meglévők madárbaráttá alakítására pedig évente több mint 500 millió forintot fordít. Az NKM a madarak biztonsága érdekében többek között a Körös-Maros Nemzeti Parkkal, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és más szakmai szervezetekkel működik együtt. A már meglévő szakmai kapcsolatok mellett folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogatni tudja a madárvédelmi programokat.

Az MME kezdeményezésére ezért úgy döntött az NKM Áramhálózati Kft., hogy eddigi madárvédelmi tevékenységén túl további 2 millió forinttal segíti a madarak védelmét: az MME a támogatási összegből 250 db kékvércse költőládát szerez be, és igény esetén az NKM saját eszközeivel támogatja azok elhelyezését a nemzeti parkok területén. A költőládák kihelyezésére ősszel kerül sor, így Bácskiskun megyében 56 db, Békés megyében 25 db, Csongrád megyében 175 db új költőláda várja majd a fiókákat.

A vállalat évek óta kiemelt figyelmet fordít a védett madárfajok védelmére: aktív szerepet tölt be a Kőrös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén folyó túzokvédelmi programban, a fehérgólya élőhelyének áramhálózati szempontból biztonságossá tételében, valamint a vonuló madarak, darvak, vadlibák védelmében.

Kék vércse

Ez a kistestű sólyomféle a magyar puszták féltett kincse. Az Európai Unió teljes kék vércse állományának mintegy 40%-a költ Magyarországon és további jelentős állományai találhatóak határaink közvetlen közelében a Partiumban és a Vajdaságban. A faj Európai Uniós állományának megőrzésében ezért a Kárpát-medencében költő állomány védelme kiemelt nemzetközi jelentőségű. Védelme egy speciális élőhelyegyüttes fennmaradását és sok egyéb ritka faj védelmét is elősegítheti.

Hazánkban a kék vércse elsősorban az ország középső és keleti részén, az Alföld sík vidékein költ. A kék vércse a többi sólyomféléhez hasonlóan nem épít saját fészket, költéséhez elsősorban a varjúfélék fészkeit foglalja el, de szinte bármely, méretben megfelelő gallyfészket vagy akár faodút, faüreget is elfoglalhat. A megfelelő élőhelyen mesterségesen kialakított fészektelepeket is hosszú távon használja és sikerrel költ azokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kék vércse

madár

költőláda

körös-maros nemzeti park

kiskunsági nemzeti park