Új otthont kaptak: így segítik a ritka magyar madarak fennmaradását

MTI   
  Megosztom
Új otthont kaptak: így segítik a ritka magyar madarak fennmaradását

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 250 db kék vércse költőláda beszerzését és felszerelését támogatja az NKM. A 2 millió forintos támogatásból készült új költőládákat a Körös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén helyezik ki a szakemberek.

A NKM számára rendkívül fontos, hogy tevékenysége során komplex madárvédelmi intézkedéseket tegyen. Új hálózatait úgy építi és tervezi, hogy azok a madarak számára biztonságosak legyenek, a már meglévők madárbaráttá alakítására pedig évente több mint 500 millió forintot fordít. Az NKM a madarak biztonsága érdekében többek között a Körös-Maros Nemzeti Parkkal, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és más szakmai szervezetekkel működik együtt. A már meglévő szakmai kapcsolatok mellett folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogatni tudja a madárvédelmi programokat.

Az MME kezdeményezésére ezért úgy döntött az NKM Áramhálózati Kft., hogy eddigi madárvédelmi tevékenységén túl további 2 millió forinttal segíti a madarak védelmét: az MME a támogatási összegből 250 db kékvércse költőládát szerez be, és igény esetén az NKM saját eszközeivel támogatja azok elhelyezését a nemzeti parkok területén. A költőládák kihelyezésére ősszel kerül sor, így Bácskiskun megyében 56 db, Békés megyében 25 db, Csongrád megyében 175 db új költőláda várja majd a fiókákat.

A vállalat évek óta kiemelt figyelmet fordít a védett madárfajok védelmére: aktív szerepet tölt be a Kőrös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén folyó túzokvédelmi programban, a fehérgólya élőhelyének áramhálózati szempontból biztonságossá tételében, valamint a vonuló madarak, darvak, vadlibák védelmében.

Kék vércse

Ez a kistestű sólyomféle a magyar puszták féltett kincse. Az Európai Unió teljes kék vércse állományának mintegy 40%-a költ Magyarországon és további jelentős állományai találhatóak határaink közvetlen közelében a Partiumban és a Vajdaságban. A faj Európai Uniós állományának megőrzésében ezért a Kárpát-medencében költő állomány védelme kiemelt nemzetközi jelentőségű. Védelme egy speciális élőhelyegyüttes fennmaradását és sok egyéb ritka faj védelmét is elősegítheti.

Hazánkban a kék vércse elsősorban az ország középső és keleti részén, az Alföld sík vidékein költ. A kék vércse a többi sólyomféléhez hasonlóan nem épít saját fészket, költéséhez elsősorban a varjúfélék fészkeit foglalja el, de szinte bármely, méretben megfelelő gallyfészket vagy akár faodút, faüreget is elfoglalhat. A megfelelő élőhelyen mesterségesen kialakított fészektelepeket is hosszú távon használja és sikerrel költ azokban.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kék vércse

madár

költőláda

körös-maros nemzeti park

kiskunsági nemzeti park