Új kártevő pusztítja a magyar kiskerteket: csak így lehet védekezni ellene

HelloVidék   
  Megosztom
Új kártevő pusztítja a magyar kiskerteket: csak így lehet védekezni ellene

Az ázsiai márványospoloska Magyarországon is elterjedt. Ázsiából kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem bármilyen áruval. Az említett országokban már jelentős mezőgazdasági károkat okozott az elmúlt években - írja a hirado.hu.

Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy „behurcolás alatt kétféle módszert különböztetnek meg. Az egyik, amikor egy ízelt lábú szervezetet szándékosan telepítenek át egy, az élőhelyétől távol eső vidékre praktikai okokból, a másik, amikor nem szándékosan hozzák be az adott rovart és kártevő válik belőle”.

A márványpoloska esetében ez történt, valószínűleg kereskedelmi vagy más utasforgalommal Európa több részére is eljutott, és mivel a környezeti-ökológiai feltételek kedveztek a rovarnak, ezért megtelepedett. Hazánkban nemcsak az ázsiai márványpoloska, hanem még sok féle poloskafaj telepedett meg, vannak köztük őshonos, ragadozó életmódot folytató hasznos poloskák is.

Ezek az állatok nemcsak a kereskedelmi és utasforgalommal tudnak hatalmas távolságokat megtenni, hanem saját erejükből is, mivel igen nagy a tűrőképességük. Kis mennyiségű termést még meg lehet védeni a kártebők elől sűrű szövésű hálóval, így a poloska nem tudja megközelíteni a gyümölcsöt vagy a zölfséget. A nagyobb, több hektáros ültetvény megvédése azonban lehetetlen.

A portál azt írja, hogy "az egyetlen módszer, amellyel ekkora felületeket meg lehet védeni, az a kémiai védekezés, a rovarölő szerek használata. Sajnos jelenleg a széles hatásspektrumú szerek azok, amelyek a poloskák ellen hatnak. Ezek azonban nemcsak a kártevőket, hanem azokat a hasznos szervezeteket is képesek elpusztítani, melyek a levéltetvek és a takácsatkák szabályozásáért felelnek."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

kártevő

kert

növény

kertészkedés

ázsiai márványospoloska

zöldség

kár