Új kártevő pusztítja a magyar kiskerteket: csak így lehet védekezni ellene

HelloVidék   
  Megosztom
Új kártevő pusztítja a magyar kiskerteket: csak így lehet védekezni ellene

Az ázsiai márványospoloska Magyarországon is elterjedt. Ázsiából kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem bármilyen áruval. Az említett országokban már jelentős mezőgazdasági károkat okozott az elmúlt években - írja a hirado.hu.

Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy „behurcolás alatt kétféle módszert különböztetnek meg. Az egyik, amikor egy ízelt lábú szervezetet szándékosan telepítenek át egy, az élőhelyétől távol eső vidékre praktikai okokból, a másik, amikor nem szándékosan hozzák be az adott rovart és kártevő válik belőle”.

A márványpoloska esetében ez történt, valószínűleg kereskedelmi vagy más utasforgalommal Európa több részére is eljutott, és mivel a környezeti-ökológiai feltételek kedveztek a rovarnak, ezért megtelepedett. Hazánkban nemcsak az ázsiai márványpoloska, hanem még sok féle poloskafaj telepedett meg, vannak köztük őshonos, ragadozó életmódot folytató hasznos poloskák is.

Ezek az állatok nemcsak a kereskedelmi és utasforgalommal tudnak hatalmas távolságokat megtenni, hanem saját erejükből is, mivel igen nagy a tűrőképességük. Kis mennyiségű termést még meg lehet védeni a kártebők elől sűrű szövésű hálóval, így a poloska nem tudja megközelíteni a gyümölcsöt vagy a zölfséget. A nagyobb, több hektáros ültetvény megvédése azonban lehetetlen.

A portál azt írja, hogy "az egyetlen módszer, amellyel ekkora felületeket meg lehet védeni, az a kémiai védekezés, a rovarölő szerek használata. Sajnos jelenleg a széles hatásspektrumú szerek azok, amelyek a poloskák ellen hatnak. Ezek azonban nemcsak a kártevőket, hanem azokat a hasznos szervezeteket is képesek elpusztítani, melyek a levéltetvek és a takácsatkák szabályozásáért felelnek."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

kártevő

kert

növény

kertészkedés

ázsiai márványospoloska

zöldség

kár