Elárulták a borászok: csúcsminőségű évjárat lesz az idei

MTI   
  Megosztom
Elárulták a borászok: csúcsminőségű évjárat lesz az idei

A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Közölte, a borvidékek többségében időben el tudták végezni a szőlészek a munkát, így minden adott lehet ahhoz, hogy a 2019-es évjárat kiváló legyen. Hozzátette: a szüret elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon - szeptember elején - a pincészetek már az első primőr tételekkel megjelennek, Márton napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni.

Brazsil Dávid elmondta: nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás, ezért jelentős készlet halmozódott fel. Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben, mint szokott, ezért indították meg a zöldszüretet. Jelezte: a zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra.

A főtitkár szerint idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő, de ez függ attól, milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis a fajták nagy része közepes, vagy késői érésű.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

borászat

szőlész

szőlészet

szőlő

évjárat