Ezek a legfontosabb nyár végi kerti munkák: itt az 5 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb nyár végi kerti munkák: itt az 5 pontos feladatlista

Kétség kívül, az augusztus a kertészek egyik legkedvesebb hónapja, mivel ilyenkor már el lehet kezdeni learatni az egész éves, kemény munka gyümölcsét. Ugyan a kamrák már roskadoznak a terménytől, de a profik még most sem dőlnek hátra teljesen. Ebben a hónapban is el kell végezni az aktuális munkákat, fel kell készíteni a kertet az ősz beköszöntére. Lássuk, miket érdemes még a hónap végéhez közeledve megcsinálni!

Gyomlálás

Ahogy a zöldségek, gyümölcsök és minden más növény, úgy a gyomok is szaporábban nőnek ebben a hónapban. A sok öntözés hatására könnyebben felütik fejüket a dudvák a veteményesben és azon kívül is. Érdemes a korai órákban vagy délután nekilátni a feladatnak, amikor a napnak már nincs olyan ereje, hiszen a nagy hőségben nem érdemes kinti munkát végezni.

Betakarítás és növényápolás

Augusztusban rengeteg zöldséget és gyümölcsöt lehet leszüretelni. A saláta és a retek mellett folyamatosan érik a paradicsom és a tök is. De ilyenkor válik szüretelhetővé az uborka, saláta, sárgarépa, káposzta is. Mielőtt beáll a hideg, még egy kör virágzás végbemegy, így bőven lesz még mit betakarítani a következő hetekben is. Most viszont érdemes segíteni a növényeknek: vágjuk le az elhalt részeket, hogy megszabadítsuk a növényünket a hervadt vagy beteg részektől. Ezeket, az esetlegesen károsodott részeket távolítsuk el, hogy ne érintkezzenek a gondozott növénnyel. Fontos, ezt a folyamatot ne keverjük össze a mulcsozással, vagyis a talajtakarással. A mulcsozáshoz csak fenyőkéreg, fűnyesedék, szalma vagy jó minőségű komposzt ajánlott.

Komposzt előkészítése

A komposztálással két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt csökkentheted a háztartási hulladékodat, másrészt saját szerves trágyát készíthetsz, mellyel felturbózhatod a kiskertedet. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, így ha el szeretnéd hagyni a szintetikus tápoldatokat és műtrágyát, a komposztálás egy nagyon jó alternatívának ígérkezhet.

A komposztálás - bár végtelenül egyszerűnek tűnik - rendelkezik néhány ökölszabállyal, amelyeket nem árt észben tartani. Ha eddig még nem vágtál bele vagy, ha már elkezdted, de valamiért nem tökéletes a végeredmény, akkor könnyen lehet, hogy valami elkerülte a figyelmedet – csekkold le a tanácsainkat, hogy élvezhesd a komposztálás előnyeit! Ide kattintva olvashatod a legjobb tanácsokat.

Van még egy csodaszer, ami segíthet felturbózni növényeid, ez pedig a komposzt tea. Régóta alkalmazzák már a kertészetek, de még mindig nem kapott elég figyelmet a különleges, otthon is elkészíthető oldat, ami segít a növényeink trágyázásában, de meg is védi őket a betegségektől. Ráadásul természetes alapanyagokat tartalmaz. A komposztálás mellett ezt is érdemes kipróbálni, ha bőséges termést szeretnénk. Hogyan készítheted el otthon? Itt olvashatsz róla többet.

Betegségek megakadályozása

Az aszály okozta stressz és a magas hőmérséklet által gyengített virágok, növények ilyenkor fogékonyabbak a különböző penész és gombás betegségekre. A magas páratartalom és az éjszakai magas hőmérséklet tovább növeli a betegségek kialakulásának és terjedésének lehetőségét. Ebben az időszakban kifejezetten oda kell figyelni arra, hogy a fekete foltos, penészes vagy bármilyen más tünetet produkáló levelet, ágat el kell távolítani a növényünk közeléből. Ez azért fontos lépés mert a spórák a talajba települnek meg, így a következő évszakban újra megjelenhetnek.

Növények és fák esetében is ajánlott a túlzsúfolt ágak és levelek kerülése, így ajánlott ebben a hónapban is a metszés. Ha kártevőket vettél észre a leveleken, érdemes természetes permetszerekkel védekezni ellenük, így a terményben sem okozol majd kárt. Ha szeretnéd megvédeni a kerted, de nem akarsz veszélyes vegyszerekkel permetezni, akkor mindenképp fusd át a listánkat. Korábban már összeszedtünk néhány hasznos trükköt, melyek segítségével úgy tarthatod távol a kártevőket, hogy közben nem használsz káros anyagokat. Ezt itt olvashatod el.

Öntözés

Nagy szüksége van a növényeknek a folyamatos vízpótlásra augusztusban is. Növényeink folyamatosan teremnek, növekednek, így az öntözés sem maradhat ki a kerti munkák közül. A hét minden napján vagy legalább minden második napján szánj időt kerted locsolására, főleg a nagyon meleg napokon. Az öntözést érdemes a kora reggeli órákban elintézni, így nem okozunk kárt a növényekben. A locsolás mellett nagyon jó kiegészítő lehet az is, ha megpróbáljuk nedvesen tartani a talajt - így biztosítva folyamatos nedvességet a növényeknek. Erre kitűnő megoldás a mulcsozás.

(via: thespruce.com, thespruce.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerti munka

munka

kertészkedés

kertápolás

kert gondozás

szüret

aratás

zöldség

gyümölcs

zöldség-gyümölcs