Kiadták a vészjelzést: drasztikus változás vár Európa erdőire, minden megváltozik

MTI   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: drasztikus változás vár Európa erdőire, minden megváltozik

Az Európában honos fafajok több mint fele veszélyeztetett a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) által végzett állományfelmérés szerint.

A kártevők mellett a betegségek, a területidegen fajok, a nem fenntartható fakitermelés, a városok növekedése és a turizmus áll a jelenség hátterében - közölte az IUCN pénteken Brüsszelben. A szervezet 454, elsősorban Európában ismert fafajt vizsgált. Ezek közül 265 nem fordul elő más kontinensen, és ezeknek a fajoknak az 58 százaléka veszélyeztetett, 15 százaléka pedig súlyosan veszélyeztetett, tehát a kihalás fenyegeti.

"A fák a földi élet alapvető fontosságú részei. Az európai fák a maguk sokszínűségében élelemforrásul és otthonul szolgálnak számtalan állatfajnak, például a madaraknak, mókusoknak és gazdasági szerepük is jelentős" - áll a szervezet közleményében. Az IUCN világszerte összesen több mint 28 ezer állat- és növényfajt sorolt a veszélyeztetett kategóriába.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fa

veszélyeztetett fajok

vadgesztenye

európa

erdő