Elkeserítő eredmény: tovább csökkent a vasi gólyaállomány

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő eredmény: tovább csökkent a vasi gólyaállomány

A 208 fészekből 137-et foglaltak el gólyák minimum egy hónapon át. 2 helyen pár nélküli gólya volt csak, 135 helyen gólyapárok. Sikeresen 99 pár költött, ők összesen 221 fiókát röptettek. Ezek mind olyan számok, amiknél még korábban sose volt gyengébb költési eredmény, amióta gólyafelmérés létezik Vas megyében - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ahogy a portál írta, érdekesség, hogy idén a legtöbb sikeres pár (5 db) Szombathelyen költött, évek óta Bajánsenye és Körmend voltak a „leggólyásabb” települések. Ez csak annyit jelez, hogy utóbbi települések lettek egyre kevésbé vonzóak a gólyák számára, Szombathelyen nagyságrendileg ennyi szokott költeni.

7 településen költött 2-nél több gólyapár:

  • 6 pár volt Bajánsenyén, ebből 3 volt sikeres (6 fióka),
  • 5-5 pár volt Körmenden ill. Szombathelyen (8, ill. 15 fióka),
  • 4 pár Sárváron (ebből 3 sikeres, 7 fióka),
  • 3-3 pár Balogunyomon (2 sikeres, 3 fióka),
  • Szentgotthárdon (2 sikeres, 4 fióka)
  • és Sorkifaludon (3 sikeres, 5 fióka).

A felmérést dr. Gyurácz József, Harsányi Krisztián, Koszorús Péter, dr. Kóta András, Somogyi Csaba, Rába Veronika és Wéber Krisztián végezték. A koordinálás, adatösszesítés és az MME online adatbázisába való rögzítés dr. Kóta András munkája volt.

Folyamatosan kerestük a színes gyűrűvel jelölt gólyákat. Az egyik talán legérdekesebb megkerülés a rábapatyi fészken történt, itt egy olyan madár kezdett költésbe, aki 2010-ben Németországban, Drezda mellett kapott fiókaként gyűrűt. Az eltelt 9 évben nem olvasták le sehol gyűrűjét, most párjával 2 fiókát nevelt kelési helyétől csaknem 500 km-re légvonalban.

Idén második alkalommal megrendeztük a Vasi Gólya Road Show-t. Szombathelyen, Náraiban, Nardán, Toronyban, Sében, Bükön és Lukácsházán tartottunk bemutató gyűrűzéseket. A kissé szemerkélő eső megnehezítette a dolgunk, de azért így is sok tucat érdeklődő simogathatta meg saját településének fiókáit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gólya

gólyafészek

gólyapár

gólyafióka