Elkeserítő eredmény: tovább csökkent a vasi gólyaállomány

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő eredmény: tovább csökkent a vasi gólyaállomány

A 208 fészekből 137-et foglaltak el gólyák minimum egy hónapon át. 2 helyen pár nélküli gólya volt csak, 135 helyen gólyapárok. Sikeresen 99 pár költött, ők összesen 221 fiókát röptettek. Ezek mind olyan számok, amiknél még korábban sose volt gyengébb költési eredmény, amióta gólyafelmérés létezik Vas megyében - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ahogy a portál írta, érdekesség, hogy idén a legtöbb sikeres pár (5 db) Szombathelyen költött, évek óta Bajánsenye és Körmend voltak a „leggólyásabb” települések. Ez csak annyit jelez, hogy utóbbi települések lettek egyre kevésbé vonzóak a gólyák számára, Szombathelyen nagyságrendileg ennyi szokott költeni.

7 településen költött 2-nél több gólyapár:

  • 6 pár volt Bajánsenyén, ebből 3 volt sikeres (6 fióka),
  • 5-5 pár volt Körmenden ill. Szombathelyen (8, ill. 15 fióka),
  • 4 pár Sárváron (ebből 3 sikeres, 7 fióka),
  • 3-3 pár Balogunyomon (2 sikeres, 3 fióka),
  • Szentgotthárdon (2 sikeres, 4 fióka)
  • és Sorkifaludon (3 sikeres, 5 fióka).

A felmérést dr. Gyurácz József, Harsányi Krisztián, Koszorús Péter, dr. Kóta András, Somogyi Csaba, Rába Veronika és Wéber Krisztián végezték. A koordinálás, adatösszesítés és az MME online adatbázisába való rögzítés dr. Kóta András munkája volt.

Folyamatosan kerestük a színes gyűrűvel jelölt gólyákat. Az egyik talán legérdekesebb megkerülés a rábapatyi fészken történt, itt egy olyan madár kezdett költésbe, aki 2010-ben Németországban, Drezda mellett kapott fiókaként gyűrűt. Az eltelt 9 évben nem olvasták le sehol gyűrűjét, most párjával 2 fiókát nevelt kelési helyétől csaknem 500 km-re légvonalban.

Idén második alkalommal megrendeztük a Vasi Gólya Road Show-t. Szombathelyen, Náraiban, Nardán, Toronyban, Sében, Bükön és Lukácsházán tartottunk bemutató gyűrűzéseket. A kissé szemerkélő eső megnehezítette a dolgunk, de azért így is sok tucat érdeklődő simogathatta meg saját településének fiókáit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gólya

gólyafészek

gólyapár

gólyafióka