Ettől Greta Thunberg padlót fogna: ennyit érne, ha minden ember ültetne egy fát

HelloVidék   
  Megosztom
Ettől Greta Thunberg padlót fogna: ennyit érne, ha minden ember ültetne egy fát

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Na, de mit tehetnek a hétköznapi emberek? Segítene, ha mindenki azonnal ültetne egy fát? Elég lehet ez, a tisztább levegő eléréséhez? Erre kerestük most a válaszokat.

Elindult az Országfásítási Program - közölte az Agrárminisztérium. A tárca szerkesztőségünknek küldött tájékozatása szerint a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A program fontosságát nem kell magyarázni, hiszen mindennapos témaként van jelen a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az egyre rosszabb minőségű levegő is. A fásítási program sokat tehet Magyarország levegőjének javításához is.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált

- mondta Nagy István agrárminiszter, hangsúlyozva, hogy jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás.

Mennyi az annyi?

550 hektár erdő, kétmillió facsemete, 100 tonna mag - szép mennyiség, ez kétségtelen. De vajon mennyit ér az ághajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben? Mert a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy muszáj csökkentenünk a szén-dioxid termelésünk és kibocsátásunk, ha biztonságban akarjuk tudni gyermekeink jövőjét.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben az Európai Unió országai összességében 2,5 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki, mint 2017-ben. Az adatokból az is kiderült, hogy 2018-ban Magyarország emissziója 0,8 százalékkal csökkent, de emellett is az EU teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 1,4 százaléka itt valósult meg.

A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A szakemberek viszont kongatják a vészharangot: úgy vélik ez nem elég! A légkör CO2 szintje elérte a 400 ppm (részecske/millió) szintet, ami óriási növekedés a történelmi szinthez képest, ami korábban 300 ppm (részecske/millió) volt. A helyzet az, hogy ki kell találnunk, hogyan távolítsuk el a már jelen lévő CO2 egy részét a légkörből.

Mennyit ér(ne) egyetlen fa?

Mindenki számára elérhető megoldás lehet Greta Thunberg, a svéd diáklány és környezetvédő aktivista javaslata. A diáklány ugyanis azt javasolta, hogy ültessünk több fát mert ezzel sokat tehetünk bolygónk védelméért. Amellett, hogy ez egy nagyon kedves ötlet - hisz ki ne szeretné a fákat -, egyértelműen kézzel fogható javaslat. Na de

Nos, nem csak mi voltunk kíváncsiak erre, néhány kutatóban is kíváncsiság ébredt a felmerült ötlet kapcsán, és ki is számolták, mire lenne elég, ha minden ember ültetne egy fát. Meglepő eredményre jutottak! Most nem megyünk bele a számítás meglehetősen bonyolult módszertanába, a végeredmény viszont mindenképp mellbevágó:

A kutatók azti is kiszámolták, hogy mekkora terület kellene ennyi fához. Azt feltételezték, hogy egy fának 25 négyzetméternyi területre van minimum szüksége, így a fák közötti távolság 5 méter. Ezzel a számítással arra jutottak, hogy egy nagyjából Észak-Dakota méretű (183 272 km²) földterületre lenne szükségünk ehhez az akcióhoz - ami amúgy még a szakemberek szerint is megvalósítható lenne. Összehasonlításként még megemlítették azt is, hogy az Amazonas-medence - ahol rengeteg erdőtűz pusztított az elmúlt hónapokban - ehhez képest 7 500 000 km².

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

fa

faültetési program

faültetés