Új trend hódít az agráriumban: ez a természetes módszer válthatja fel a műtrágyákat

HelloVidék   
  Megosztom
Új trend hódít az agráriumban: ez a természetes módszer válthatja fel a műtrágyákat

A műtrágyák túlzott használata számos hátránnyal jár, ugyanis a talaj folyamatos romlásnak indul, nem képes megújulni és elveszíti a tápanyagtartalmát. Friss kutatások szerint a gombák válthatják fel a műtrágyák használatát, ugyanis a gombák és a növények közötti szimbiózist a gabonanövények esetén is ki lehet használni.

Korábban mi is írtunk már róla, hogy egyre nagyobb problémát okoz a túlzott műtrágya-használat. A túl sok műtrágya-használat következtében a talaj elhasználódik, terméketlenné válik. A műtrágyák használata azonban nemcsak a talajra lehet kedvezőtlen hatással, hanem az emberi szervezetre is: korábbi cikkünkben bemutattunk egy kutatást, mely szerint az élelmiszereken található maradványok, valamint növényvédő- és rovarölőszerek kapcsolatba hozhatóak a rákos betegségek kialakulásával.

Egy új tanulmány szerint megvan a megoldás, mivel lehetne enyhíteni a gazdálkodók műtrágya iránti függőségét. Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgomba jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént biztosíthat a gabonaféléknek, például a búzának. A kutatás szerint ez a megállapítás potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmezésbiztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

A Global Change Biology nevű folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók kísérleteket végeztek búzával és mikroszkopikus organizmussal, az úgynevezett mikorrhizális gombákkal. A gombák és a fák szimbiózisáról valószínűleg már mindenki tanult általános iskolában. A mikorrhiza a gombák és a növények között kialakult szimbiózis egyik formája, de nevezik gyökérkapcsoltságnak is. A gomba micéliumából kiinduló gombafonalak behálózzák a gazdanövény gyökereit, a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását. Régóta ismert tehát, hogy a gombáknak szimbiotikus kapcsolata van a növényekkel, de az új tanulmány kimutatja, hogy a búza foszfort kap a talajból a gombák révén.

A kutatás igazán izgalmas megállapítása az, hogy bebizonyosodott, a különböző fajtákban máshogyan mutatkozik ez a képesség. Egyes gabonafajták sokkal több tápanyagot tudtak szerezni gombapartnerüktől, mint mások

- mondta Katie Field, a Leeds-i Egyetem tanára, a vizsgálat vezető kutatója. Hozzátette: ez a megállapítás azt sugallja, hogy a gomba által történő tápanyagszerzés olyan tulajdonság, melyet optimalizálni lehet, ezáltal kevesebb műtrágyára lehet szükség a jövőben.

Field szerint a gombák nem nyújtanak száz százalékos megoldást az élelmiszertermelés termelékenységének javítására, de értékes alternatívái lehetnek a mezőgazdasági műtrágyáknak. Ez azért is fontos, mert a legtöbb nitrogén alapú műtrágya előállítási módja a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának a 3 százalékát jelenti, valamint a talajból bányászott foszfor-alapanyag forrásai hamarosan kimerülnek.

A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz még szükség, mielőtt a gazdálkodók valóban lecserélik a műtrágyát gombára, de a jövőt ígéretesnek tartják. Field szerint a sok évig tartó, betegségekkel szembeni ellenállás javítását célzó szelektív nemesítés véletlenül lerontotta a gabonafélék azon képességet, hogy partneri kapcsolatot alakítsanak ki a talajgombákkal. A jövőbeli kutatások kihívása az lesz, hogy kitalálják, hogyan lehet visszaállítani a növények azon képességét, hogy újra kialakítsák ezeket a kapcsolatokat.

Field addig is azt ajánlja, hogy a mezőgazdasági termelők olyan talajgazdálkodási gyakorlatokat kezdjenek el alkalmazni, melyek elősegítik a biodiverzitást, ezáltal ezeknek a gombáknak a terjedését. Ezt elsősorban a talajművelés korlátozásával és a gombaölő szerek használatának csökkentésével lehet elérni.

Via Modern Farmer

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

agrárium

agrár

mezőgazdaság

búza

gabona

gomba

növénytermesztés

gazdálkodás

műtrágya