10 ehető konyhakerti növény: ezek télen, a szobában is megteremnek

HelloVidék   
  Megosztom
10 ehető konyhakerti növény: ezek télen, a szobában is megteremnek

A beltéri kertészkedés számos előnye mellett talán az egyik legfontosabb, hogy folyamatosan zöld növényekkel vehetjük körbe magunkat, ami kutatások szerint nagyon jó hatással van a szervezetünkre a sötétebb hónapok alatt. Persze, ha rászánjuk magunkat és ültetünk néhány palántát vagy elvetünk egy-két magot, nem csak a közérzetünk lehet jobb, de akár ételeinket is feldobhatjuk saját nevelésű fűszernövényeinkkel.

Számos egészségügyi hatása lehet, ha az őszi-téli időszakban sem hagyunk fel a kertészkedéssel. Ugyan a kertben már nem sok dolgot lehet elültetni, de a lakásban még biztosan akad hely új növények számára. A zöldségek, gyógy-- és fűszernövények beltéri termesztése lehetőséget biztosít arra, hogy folyamatosan friss alapanyagokkal ízesítsük ételeinket, de kiváló tanulási lehetőség lehet arra is, hogy gyerekeinket közelebb hozzuk a természethez - rettentő érdekes látni egy növény fejlődését, sőt akár fotókkal dokumentálhatják is a gyerkőcök!

Hogyan kezdjünk neki? Most utána jártunk, miként lehetünk a lehető legjobb beltéri kertészek. Valamint azt is kiderítettük, mely növényekkel érdemes foglalkozni azoknak, akik most vetik bele magukat először a beltéri növénytermesztésbe.

Milyen zöldségeket termeszthetek télen?

A szakemberek szerint a leveles zöldségekkel könnyen bánhat az is, aki még kezdőnek bizonyul a beltéri növénynevelésbe. A saláta, a spenót és a kelkáposzta nagyon gyorsan és szépen fejlődnek beltéren is. Ráadásul viszonylag kevés foglalkozást, gondozást igényelnek, félárnyékos helyen is szépen cseperednek. Ha néhány fűszernövényt is szívesen ültetnénk, akkor érdemes próbálkozni az oregánóval, petrezselyemmel és bazsalikommal. Ezek szintén szívós növénynek bizonyulnak, könnyen boldogulhatunk velük is.

Hol helyezzem el a cserepeket?

Érdemes tudni, hogy a fejlődésben lévő növénynek nagyon sok fényre van szüksége. Vannak viszont olyan fajták, amiknek a őszi-téli napfénytől még több fényre van szüksége, éppen ezért szükség lehet olyan lámpákra, amelyek a növekedéshez biztosítanak elegendő fényt. Ilyen növény a paradicsom vagy a paprika. Ezzel inkább azoknak érdemes próbálkozni, akik vagy elég bátrak vagy már rendelkeznek elegendő tapasztalattal.

Azok, akik még nem vágnák ekkora fába a fejszéjüket, tegyék a cserepeiket az ablakpárkányra. Fontos kiemelni, hogy csak akkor helyezzük ide a növényeket, ha kellően szigetelt az ablakunk és nem éri majd huzat a növényünket.

Mire kell figyelni az ültetés során?

Amikor eldöntjük, hogy elültetünk egy palántát vagy magot, akkor figyelembe kell vennünk, hogy mekkora lesz a kifejlett növényünk, ha megnő. Éppen ezért érdemes olyan kaspót, cserepet, ládát választani, ami elég teret biztosít majd a növényünknek "felnőtt korában" is.

Itt fontos megjegyezni a vízelvezetést is! Mindenképp olyan edényt válasszunk, aminek az alján több lyuk is található. Ez azért fontos, mert itt távozhat el a felesleges víz a locsolás során, így elkerülhetjük, hogy a víz felhalmozódjon a cserépbe. Ha tömött cserepet választunk, a víz nem tud távozni az edényből, így hamar a levelek elsárgulásához, majd az egész növény elrohadásához vezethet.

Az öntözéshez hozzátartozik, hogy ugyan olyan rendszerességgel kell végeznünk, mintha a szabadban tennénk azt. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy a beltéri levegő nagyon száraz lehet, ezért érdemes egy héten többször is ellenőrizni az elültetett magok, palánták földjét.

Mi a helyzet a kártevőkkel?

Mivel beltéren kertészkedünk, így kevesebb kártevő képes megdézsmálni a növényeinket. Persze ettől még megtámadhatják olyan beltéri rovarok, mint a levéltetvek, atkák. Ezt megelőzheted, ha a kifejlett növényt rendszeresen permetezed vízzel, hogy a megragadt port eltávolítsd a levelekről vagy akár le is zuhanyoztathatod őket a kádban vagy a zuhanyzóban.

Melyek azok a növények, amelyeket a kezdő kertészek is bátran nevelhetnek lakásukban? Mutatjuk!

  • bazsalikom
  • oregánó
  • petrezselyem
  • saláta
  • spenót
  • kelkáposzta
  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű
  • metélőhagyma

(via: farmanddairy.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beltéri kertészkedés

kertészkedés

ültetés

vetés

nevelés

palántázás

zöldség

fűszernövény

fűszernövények