Figyelem, kertészek: ezt mindenképp el kell végezni a tél beállta előtt

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, kertészek: ezt mindenképp el kell végezni a tél beállta előtt

A gyepápolás az egyik legfontosabb őszi feladat a kertben, ha jövő tavasszal egészséges, fagykároktól mentes pázsitot szeretnénk. Nem mindegy milyen tápanyagokkal látjuk el a gyepet, mint ahogy az sem, hogy mikor és hogyan végezzük az idei utolsó fűnyírást.

Fűnyírás – de meddig?

Ősz végén vegyük magasabbra a fűnyíró vágás magasságát (5-6 cm), az első éjszakai fagyoktól csökkentsük a fűnyírások számát. A tél beállta előtti utolsó nyírásnál ne vágjuk a gyepet 5 cm-nél rövidebbre, mert az alacsonyra nyírt pázsit kevésbé ellenálló a fagyokkal szemben. A túl magasra hagyott gyep felületén viszont könnyebben megtelepednek az olyan kórokozók, mint például a hópenész. A fűnyírást csak száraz időben végezzük, javasolják a kertápolási szakértők.

Ügyeljünk a részletekre

Az akkumulátoros szegélynyírók segítségünkre lesznek a kerti utak szélén, a fák és bokrok körül, és a kert nehezebben hozzáférhető szegleteiben. A pázsitra hullott leveleket gyűjtsük össze, mert az avar alatt a gyep nem jut elég levegőhöz és fényhez. A levelek összegyűjtését is nagyon fontos a fűnyírás mellett. Ezeket érdemes egy kosárba összeszedni. Az így felaprózódott lombból a komposztálás során gyorsabban lesz humusz.

Őszi gyeptrágyázás

Ősszel a hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogén tartalmú, káliumban- és vasban gazdag gyeptrágyát jutassunk ki a pázsitra még a fagyok előtt. Fontos, hogy fagyott talajon ne trágyázzunk. A gyepre kijuttatott hasznos tápanyagok védik a pázsitot a fagykároktól, növelik ellenálló képességét a betegségekkel szemben, valamint segítik a tavaszi regenerációt. A gyeptrágyázás előtt néhány nappal nyírjuk le a gyepet, majd szánjunk időt egy kevésbé intenzív gyepszellőztetésre is. A gyepszellőztetés után a pázsit nem mutatja legjobb formáját, de néhány napon belül szebb lesz, mint előtte. A gyepszellőztetéssel eltávolíthatjuk a fűszálak közötti mohákat, gyomnövényeket, valamint oxigénhez és tápanyagokkal látja el a talajt. A trágyázás után néhány napig tartsuk távol a gyeptől a gyerekeket és a háziállatokat. Savanyú kémhatású talajon érdemes a tél előtt kalcium tartalmú trágyát is kijuttatni a területre, mert ez növeli a gyep fagyokkal szembeni ellenállását.

Hó- és fagy kérdés

A gyep rendkívül érzékeny a fagyokra, mert a fűszálak 80-90 %-a víz. Ezért mínuszok idején kerüljük intenzív használatát, ne lépjünk a pázsitra. A lehullott havat nem kell eltávolítani a pázsit felületéről, a hóréteg ugyanis megvédi a gyepet a fagykároktól vagy a szél okozta károsodástól.

A fűnyírók karbantartásáról se feledkezzünk meg

A tél ideális időszak a fűnyírók átnézésére, ha szükséges, karbantartására. Az utolsó fűnyírást követően a gépeket alaposan tisztítsuk meg. A benzinmotoros fűnyírókat teljesen kiürített üzemanyagtartállyal, normál helyzetben tároljuk a száraz, pormentes garázsban, kerti fészerben, hogy a tavaszi első beindításnál problémamentesen indulhasson a fűnyírás. Ellenőrizzük a fűnyíró gépek olajszintjét is, szükség esetén végezzünk olajcserét, ilyenkor mindig a gép használati útmutatójában meghatározott motorolajat használjunk. Az akkumulátoros kerti gépekben található lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, 0 fok alatti hőmérséklet esetén azonban hamar lemerülnek. Éppen ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk gépeinket, erről a legtöbb akkumulátoron piktogramja tájékoztat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyep

téliesítés

tél

gyep gondozás

gyep ápolás

téli időjárás

kerti munka

munka

kertészkedés

kertész