Sikeres akció: visszatértek a korábban mentett énekesmadarak

HelloVidék   
  Megosztom
Sikeres akció: visszatértek a korábban mentett énekesmadarak

Madármentő központunkban nevelt széncinegét és őszapó testvéreket fogtunk vissza a Chernel-kertben elkezdett madárgyűrűzésnek köszönhetően - olvasható a Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Ahogy beszámolójukban írják, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontjában felépült vagy felcseperedett madarakat elengedés előtt egyedi jelölőgyűrűvel látják el, ezáltal kaphatnak róluk visszajelzést a jövőben. Idén tavasszal a Chernel-kerti arborétumban is elkezdték a madárgyűrűzést és több helyen húzták ki a madarak megfogására alkalmas függönyhálókat.

A márciustól októberig tartó időszakban, 11 alkalom során 17 madárfaj 201 példányára került gyűrű. A kertben költő és a vonulási időszakban előforduló madarak fajösszetételének és állományának vizsgálatán túl, a cél a mentett énekesmadaraink esetleges visszafogása volt, mely fontos információt szolgáltathat túlélésük sikerességéről.

A mentett madaraink közül 6 példányt sikerült visszafognunk. Az egyik egy széncinege volt, akit még május közepén találtak Szombathelyen röpképtelen fiókaként. A madár hozzánk került és sikeresen felneveltük. Elengedése után másfél hónappal később egy cinkecsapat társaságában került a hálóba

- írják a szakemberek, akik kitértek arra is, hogy októberben öt általuk nevelt őszapóval találkozhattak újra. A madarak egy viharos áprilisi nap után érkeztek meg „fészkestül”, és május közepén engedték el őket. 145 nappal később, teljesen egészségesen, jó kondícióban együtt kerültek visszafogásra. Természetesen, adataik felvétele után mindegyikük szabadon távozhatott.

A fenti megkerülések azt bizonyítják, hogy munkánk nem hiábavaló, hiszen ezek az emberkéz által nevelt énekesmadarak sikeresen vissza tudtak illeszkedni a természetbe

- írja Ottó Erzsébet, a park munkatársa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

madármentés

őrségi nemzeti park

madármentők

énekesmadarak