Sikeres akció: visszatértek a korábban mentett énekesmadarak

HelloVidék   
  Megosztom
Sikeres akció: visszatértek a korábban mentett énekesmadarak

Madármentő központunkban nevelt széncinegét és őszapó testvéreket fogtunk vissza a Chernel-kertben elkezdett madárgyűrűzésnek köszönhetően - olvasható a Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Ahogy beszámolójukban írják, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontjában felépült vagy felcseperedett madarakat elengedés előtt egyedi jelölőgyűrűvel látják el, ezáltal kaphatnak róluk visszajelzést a jövőben. Idén tavasszal a Chernel-kerti arborétumban is elkezdték a madárgyűrűzést és több helyen húzták ki a madarak megfogására alkalmas függönyhálókat.

A márciustól októberig tartó időszakban, 11 alkalom során 17 madárfaj 201 példányára került gyűrű. A kertben költő és a vonulási időszakban előforduló madarak fajösszetételének és állományának vizsgálatán túl, a cél a mentett énekesmadaraink esetleges visszafogása volt, mely fontos információt szolgáltathat túlélésük sikerességéről.

A mentett madaraink közül 6 példányt sikerült visszafognunk. Az egyik egy széncinege volt, akit még május közepén találtak Szombathelyen röpképtelen fiókaként. A madár hozzánk került és sikeresen felneveltük. Elengedése után másfél hónappal később egy cinkecsapat társaságában került a hálóba

- írják a szakemberek, akik kitértek arra is, hogy októberben öt általuk nevelt őszapóval találkozhattak újra. A madarak egy viharos áprilisi nap után érkeztek meg „fészkestül”, és május közepén engedték el őket. 145 nappal később, teljesen egészségesen, jó kondícióban együtt kerültek visszafogásra. Természetesen, adataik felvétele után mindegyikük szabadon távozhatott.

A fenti megkerülések azt bizonyítják, hogy munkánk nem hiábavaló, hiszen ezek az emberkéz által nevelt énekesmadarak sikeresen vissza tudtak illeszkedni a természetbe

- írja Ottó Erzsébet, a park munkatársa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

madármentés

őrségi nemzeti park

madármentők

énekesmadarak