Erről a legtöbb kutyatartó megfeledkezik: az eb egészsége múlik rajta télen

HelloVidék   
  Megosztom
Erről a legtöbb kutyatartó megfeledkezik: az eb egészsége múlik rajta télen

A hideg idő beköszöntével sem feledkezhetünk meg háziállatainkról. Mindennapos séták és játék során már mi is érezhetjük bőrünkön a téli időjárás kellemetlen tüneteit. Pontosan így vannak ezzel kutyáink is. A HelloVidék ezért most annak jártunk utána, hogy miként kell felkészülni a hidegebb hónapokra kutyás gazdiknak.

Szőrös társainkra különös figyelmet kell fordítaniuk a téli hónapokban. A fagyos időjárás hamar okozhat valamilyen sérülést az állatokon, az orruktól egészen a mancsukig. Éppen ezért nem árt tudni, hogyan lehet megvédenünk kedvencünket a téli hónapok alatt.

Hogyan lehet megvédeni a kutya mancsát télen?

A kutya mancsa, nagyjából úgy működik, mint az emberek bőre. Sétáltatáskor nedves lesz, a lakásban vagy a kutyaházban megszárad, éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk a hidratálásról. Bármilyen furának tűnhet, nagyon sok készítmény áll manapság a rendelkezésünkre, beleértve a krémeket vagy a testápolókat. Ezek mind úgy vannak kifejlesztve, hogy megvédjék az érzékeny, száraz kutya mancsot a zord téli elemektől.

Persze nem csak a hideg képes károsítani az ebek mancsát: a hó és a jég is képes sebeket ejteni az állat talpán. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a kutyák mancsát, különösképpen a mancspárnák közötti részeket. Ide felgyűlhet a hó, a sár és egyéb szennyeződések, melyek könnyen irritációt okozhatnak.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a só és más vegyi anyagok - amelyeket általában azért szórnak ki, hogy megolvasszák a havat – képesek károsítani az állatok bőrét és szőrét. Még a nem kémiai anyagok, például a finom szemes kavicsok is képesek kidörzsölni a kutyák mancsát.

Kölyök kutyák esetében érdemes kipróbálni a kutyacipőket. Ezek képesek megvédeni a kiskutyák bőrét a kihasadástól és kidörzsölődéstől. Noha az ebek számára idegennek tűnhet - és eleinte viccesen is néznek ki benne - elég gyorsan alkalmazkodnak hozzájuk.

Nem is gondolnád, milyen fontos a bunda védelme

A kutyák bundájának kezelése nagyon fontos a téli időszakban is. Akár kinti, akár lakásban tartott kutyáról beszélünk, fontos, hogy a bundájuk mindig meg tudjon száradni. Ha lakásban tartjuk a kutyát, séta vagy kinti rohangálás után mindig töröljük szárazra az állat bundáját. A benti kutyák esetén manapság trendi a kutyakabát, érdemes ezt is kipróbálni, ha az állat nem veti le magáról azonnal.

Ha kint tartjuk, akkor mindig legyen egy hely, ahol meg tud száradni az állat. A farkasordító hidegben engedjük be állatainkat a kazánházba, fészerbe vagy bármely kerti épületbe, ahol fedél van a fejük felett és be tudunk nekik tenni egy kis szalmát, hogy azon megmelegedjenek.

Ne feledkezz meg a nózikról sem!

A házi kedvencek orra is képes fázni a hidegben. Főként azoknál a kutyáknál látszik, hogy fáznak, amelyeknek sötét orra van. A nagy hidegben ilyenkor kivilágosodik az orruk – ezt nevezik „viharvert orrnak”. Ugyan viccesnek tűnik első olvasásra, cseppet sem az a valóságban. Szörnyen könnyen kirepedezhet az ebek orra, emiatt pedig nagyon-nagy fájdalmat él át a kutya. Persze ezt könnyen elkerülhetjük, ha időközönként bekenjük a kutyánk orrát mondjuk egy kis kókuszolajjal, vagy kikérdezzük az állatorvost, milyen speciális készítménnyel kenegethetjük még az ebünk orrát. Ezt követően a nyári hónapokban a kutyák orra ugyan olyan sötétre színeződik.

(via: petcentral.chewy.com)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

eb

kutyás kiegészítő

gazdik

egészség

állatok

tanács