Igazi ritkaság ez a lepke: itt találkozhatsz vele

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi ritkaság ez a lepke: itt találkozhatsz vele

A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő ritka lepkefaj egész Európában egyedülálló. Minden évben kétszer vizsgálják az állományt a park szakemberei: az idei év változékony időjárása kezdetben aggodalomra adhatott okot, ám a nemzeti park új közleményéből kiderült, hogy nincs szó problémáról.

Egész Európában különlegességnek számít a nagy szikibagoly, ám hazánkban stabil állományai vannak, főként a Tiszántúlon. Az ország egyik legritkább, fokozottan védett éjszakai lepkefaja szorosan kötődik tápnövényéhez, a kaporhoz hasonló sziki kocsordhoz, amelynek mennyiségi és minőségi előfordulása meghatározza a sziki bagoly elterjedését. Ezért ezzel a lepkével általában a szigorú természetvédelmi oltalom alatt álló sziki kocsordok élőhelyén a sziki tölgyesek egykori tisztásán kialakuló szikes erdei rét vagy más néven sziki magaskórós növényzetben találkozhatunk.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban rendszeresen nyomon követik a faj állományát: vizsgálatuk idén is, a korábbi évekhez hasonlóan az év két meghatározott szakaszában történt. Az első megfigyelés nyáron volt, mivel a hernyók jellegzetes rágása a tápnövényen elárulja a szikibagoly jelenlétét. Másodszor ősszel szokták vizsgálni a park szakemberei a fajt, mivel ilyenkor már a felnőtt, szaporodóképes egyedeket, az úgynevezett imágókat érdemes keresni az éjszakai órákban.

A park közleménye szerint az idei enyhe időjárás és az ősz változékonysága hatással voltak a szikibagoly állomány fejlődésére. Az őszi éjszakai lehűlések később következtek be, így eleinte kisebb mértékűek is voltak a lepkék és a rajzás és a párzás is elhúzódott időben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

lepke

szikibagoly

körös-maros nemzeti park

ritka

állat