Jó évet zárhatnak a magyar gazdák: itt a lista, mivel segítették a munkájukat

HelloVidék   
  Megosztom
Jó évet zárhatnak a magyar gazdák: itt a lista, mivel segítették a munkájukat

Termékenyen alakult az Agrárminisztérium 2019-es éve: átalakuláson ment át számos terület és az új rendelkezéseknek köszönhetően a gazdák széles körének tették könnyebbé a munkáját.

Termékenyen alakult az Agrárminisztérium 2019-es éve: a tárca 5 törvényt, 13 kormányrendeletet és 67 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el és 105 előterjesztést nyújtott be a Kormány elé. A számadatokon túlmutatva érdemes kiemelni ezek közül néhány olyat, amely a gazdák széles körének munkáját tette könnyebbé.

A minisztérium tervei szerint lehetőség nyílik az öntözésbe vont területek jelentős bővülésére az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény elfogadásával, amelynek köszönhetően egyszerűsödnek az öntözéshez szükséges hatósági eljárások, könnyebbé válik az öntözővíznek a kijuttatás helye szerinti táblához történő elvezetése.

Teljes átalakuláson ment át idén az állattenyésztésre vonatkozó joganyag: a tárca megalkotta az állatgenetikai erőforrások védelmét szolgáló törvény, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos részletes szabályokat megállapító kormány- és miniszteri rendeletet, amelyek az ágazat további fejlesztését szolgálják.

2019. július 1-jei hatállyal felállítottuk a Nemzeti Földügyi Központ, amelynek hatáskörébe tartozik az állam tulajdonában álló földekkel kapcsolatos joggyakorlás mellett, az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásával összefüggő feladatok ellátása is és a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó mezőgazdasági térképészeti tevékenység, az öntözési ügynökségi feladatok, illetve az erdőtervezés központi irányítása.

Az Agrárminisztérium az idén megjelent, miniszteri rendeletekben bevezetett támogatási programok keretében több terület európai uniós, illetve hazai forrásból történő támogatását tette lehetővé. Többek között a a zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint gyógy- és fűszernövényből forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt terményt előállítók fűtési költségeit, a baromfi- és sertés ágazatokban szakképzett munkaerő megtartását, a méhészeti tevékenység versenyképesebbé tételét, méhcsaládok vásárlását, haszongalambok vásárlását, a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazatban apaállatok tenyésztésbe állítását, vagy viharkár-kompenzációt.

Ezen kívül támogatást igényelhettek a hazai és uniós állatjóléti követelményeken túlmutató kötelezettségvállalásokat teljesítő baromfitartók többletköltségeinek fedezésére, komlóültetvény létesítésére, agrárcélú fejlesztéseket megvalósítók beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatásra, illetve a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó Magyar Méhészeti Nemzeti Programban részletezett intézkedések költségeinek támogatására.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

agrár

agrárium

gazdák

gazdálkodás

újév