10 meghökkentő tulajdonság: így még biztosan nem használtad az olívaolajat

HelloVidék   
  Megosztom
10 meghökkentő tulajdonság: így még biztosan nem használtad az olívaolajat

Szinte mindenki, aki a konyhában tüsténkedik, ismeri az olívaolaj pozitív tulajdonságait. Persze , nem csak a különleges íze miatt kedvelt alapanyag a konyhában, hanem azért is mert nagyon egészséges. De azt biztosan nem tudtad, hogy a főzés mellett számtalan módon felhasználhatjuk a háztartásunkban. Hogy mire, az most kiderül!

Mielőtt nekiesnénk a munkának, és kipróbálnűnk mindent a következő trükkök közül, van néhány dolog, amit érdemes tudni. Például azt, hogy nem kell a legdrágább olívaolajat használni, inkább válasszuk az olcsóbb márkát, ha háztartási felhasználásra szánjuk a különleges olajat. Továbbá, annak érdekében, hogy könnyebben tudjuk használni a különböző felületekre, érdemes olyan edényben tárolni, aminek szóró vagy spriccelő feje van.

Most pedig lássuk, mire és hogyan alkalmazhatjuk az olívát!

  1. A vágódeszka pillanatok alatt újszerűvé változik, ha mosogatás után csorgatunk rá egy kis olívaolajat és jól bedörzsöljük vele a deszka felületét. Ez táplálni fogja a fát és megvédi az elszíneződéstől, repedéstől. Miután bekentük a felületet, hagyjuk állni rajta 1-2 percet, majd töröljük szárazra a vágódeszkát.
  2. A rozsdamentes acélt csillogóvá varázsolja egy kis adag olívaolaj. Egy csepp olaj egy puha kendőre és máris kezdődhet az ápolás. Dörzsöljük be vele a rozsdamentes acélból készült eszközöket, edényeket vagy épp a mosogatót. Ez megvédi a felületet a karcolódásoktól. Ha ez megvan, hagyjuk a állni pár percet, majd egy puha ronggyal töröljük szárazra az ápolt területeket.
  3. Az olívaolaj nem akadályozza meg az ezüst elszíneződését, de hosszabb ideig fényesen tartja. Csak egy polírozott ezüst tárgyakra használjuk az olívát. Dörzsöljük át a felületeket olajjal, majd egy puha kendővel. Ez lassítja az elszíneződést okozó oxidációt.
  4. Ha valamit szeretnénk megszabadítani a címkéjétől, akkor érdemes előtte olívaolajjal kezelni. Hagyjuk a felületen legalább 15 percig, majd húzzuk le a problémás címkét. Ha már próbálkoztunk a címke eltávolításával, de az ragacsos nyomokat hagyott maga után, akkor a ragadós részt is bekenhetjük olajjal. Ez eltávolítja majd a ragasztót és könnyebben tisztítható lesz a felületünk.
  5. Néha előfordul, hogy rászorul egy gyűrű az ember ujjára vagy a gyerekek beledugják a kezüket egy üvegbe vagy műanyag tárgyakba és csak nehezen lehet kiszabadítani őket. Ilyenkir érdemes próbálkozni az olívával, hiszen csúszósabbá tesznek minden felületet, így a gyűrű is könnyebben lehúzhatóvá válik, de a gyerekek keze is hamarabb kicsússzan mondjuk egy befőttesüvegből.
  6. Beragadt a kedvenc nadrágod vagy kabátod cipzárja? Egy vattacsomót márts meg egy kis olívaolajban és ezzel kend be a cipzár oldalait. Mozgasd meg a cipzárt és máris könnyebben mozog, valamint nem ragad majd be újra.
  7. Fényesre pucolhatod a cipőd vagy csizmád is. Érdemes a téli hónapokban is olívaolajjal ápolni a cipőnket, hiszen ez védi a bőrt a zord időjárás közepette is. Emellett csillogóvá varázsolja cipőnk felületét.
  8. Hasznos lehet azok számára is, akiknek száraz a bőrük. Cseppentsünk egy kis olívaolajat a fürdővízbe és mártózzunk meg benne. Ez megvédi majd a bőrünket a kiszáradástól.
  9. Használjuk az olívát bátran a kerti szerszámok ápolására. Olajozzuk be a szerszámok, eszközök felületét, majd töröljük őket szárazra. Érdemes ezt alkalmazni a téliesítés során is.
  10. Nem is gondolnád, de vannak olyan növények, amelyek imádják az olíva levét. A páfrányok és a pálmák péládul ilyenek. Éppen ezért, havonta egyszer, két evőkanál olajat öntsünk a növények földjéhez.

(forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

olíva

olívaolaj

felhasználás

tulajdonság