Jó hír a szőlőtermesztőknek: bőséges termést jósoltak a gazdák

MTI   
  Megosztom
Jó hír a szőlőtermesztőknek: bőséges termést jósoltak a gazdák

Bőséges szőlőtermést jósoltak a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen szombaton a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren. A néphagyomány szerint január 22-én, Szent Vince vértanú napján tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést.

Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében elmondta, a rügyek egészségesek: a levágott vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya.

Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható

- mondta.

A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek: a levágott vesszőket a hagyományoknak megfelelően meleg szobában vízbe állítják, majd a hajtások alapján azt is megmondják, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Az eseményen felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is. Az avatást megelőző próbatételen az elméleti kérdések megválaszolása mellett többek között bekötött szemmel föl kellett ismerni a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t. Az ünnepségen életműdíjjal tüntették ki a Szent Vince Borrend alapító nagymesterét, Fülöp Mihályt.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak bemutatója zárta, a kiváló nedűk mellé a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai által hagyományosan készített birkapörköltet is kóstolhattak az emlékpark látogatói.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szőlő

termés

ópusztaszer

jóslás

mezőgazdaság