Te is kidobtad eddig a kályhád hamuját? Íme 7 ok, miért ne tedd

HelloVidék   
  Megosztom
Te is kidobtad eddig a kályhád hamuját? Íme 7 ok, miért ne tedd

Több dologra jó, mint gondolnád: műtrágyaként, komposztként is működik, elriasztja a kártevőket, és még a szappankészítésben, sőt az algás kutak, medencék tisztításánál is nagy hasznát lehet venni. Mindez persze a fahamura vonatkozik, a vegyi anyagokkal teli tüzelőanyagoktól ne várjunk csodát.

A pattogó tűz hangja egyszerre otthonos, hangulatos és romantikus, legkésőbb azonban a kihunyó parázs láttán eszünkbe jut a kínos kötelesség: kezdeni kéne valamit a hamuval. Nagy piszkot tud csinálni, ez nem kétséges, viszont rendkívül hasznos is egyben, úgyhogy valójában semmi szükség arra, hogy kidobjuk. Megéri megtartani. Persze mindez az eltüzelt fa hamujára vonatkozik, nem a különféle tüzelőanyagokéra, amik tele lehetnek kemikáliákkal és olyan dolgokkal, amiket a legkevésbé sem éri meg felhasználni másra. Ennek fényében lássunk 7 módszert, amire jó a hamu!

Elrettenti a kártevőket

Ha a kertünk növényei körül megszórjuk a talajt vele néhány napon keresztül, a csigák, meztelen csigák rögtön eltakarodnak. A hangyák sem igazán rajonganak érte, a bolyra szórva távozásra bírhatjuk őket. Sőt, egy hamuval teli nyitott tartály az ajtóhoz közel a házba bemerészkedő egerek, csótányok ellen is hatásos lehet, nem bírják ugyanis a szagát.

Remek műtrágya

Míg a fa hamujában nincs nitrogén, a műtrágyáknak ez a leggyakoribb összetevője. Nagyszerű mikrotápanyag-forrás, tartalmaz például káliumot, ami az NPK egy másik komponense. Sokan használják például paradicsomra, paprikára, padlizsánra és krumplira. Tehát miközben kártevőriasztó hatása van, a hamu a növények fejlődését is segíti.

A komposzt csak jobb lesz tőle

Ásványianyag-kínálatával a hamu a komposzt értékes eleme is lehet. Nagyszerű kiegészítése a főleg konyhai maradékokból álló keveréknek, mert kiegyenlíti a pH-szintjét, ami egyúttal szélesebb körű felhasználást is eredményez. Ráadásul semlegesíti a kellemetlen szagokat, ha túl sok a komposztban a nitrogén.

Algaeltávolító

Elterjedt ez az alkalmazási módja, főleg medencékben, kutakban. Különböző akvapóniai műveletekhez is használnak hamut, hogy tisztán tartsák a környezetet (250 gallon, vagyis körülbelül 1125 liter vízhez egy evőkanálnyit használnak). Természetes körülmények között a hamu egyébként inkább segítheti a vízi növények fejlődését.

Megolvad tőle a jég

Télen érdemes kihasználni a csúszásgátló hatását: jeges, havas felületre szórva máris kiküszöböltük a problémát. Nem elhanyagolható az sem, hogy a felületet sötétebbé teszi, ami így több hőt tud felvenni, ez pedig segíti az olvadást. Nem olyan hatékonyan ugyan, mint ha például sóznánk a járdát, de érdemes vele próbát tenni.

Csiszolva tisztít

A kandalló üvegablakán nem ritka a koromszennyeződés. Talán meglepő, de ennek az eltávolításában is segítségünkre lehet a hamu, ugyanis a koptató hatása megkönnyíti a korom lekaparását.

Szappant is készíthetünk belőle

Az elmúlt korokban keményfából (például tölgy) maradt hamut használtak a szappankészítés során. Természetesen lúgos hatású. Ha lágy vízben, esővízben felforraljuk, akkor tulajdonképpen már csak zsiradékot kell hozzáadnunk, és kész a szappan. (A zsírnak nem kell feltétlenül állati eredetűnek lennie, növényi olajokkal is tökéletes lesz.)

Forrás: One Green Planet

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hamu

műtrágya

komposztálás