Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

Hazánkba is korábban érkezhetnek a gólyák: az enyhe télnek köszönhetően az első fehér gólyák már visszatértek Európába - írja a haon.hu.

Ahogy megszoktuk a tavasz érkezésével, általában márciusban térnek vissza fehér gólyáink, ám egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő példányokkal a téli hónapokban.

A fehér gólya vonuló madár, de teljesen természetes és rendszeresen előfordul vele, hogy hazánkban áttelelnek egyes példányai. Az enyhe teleken ez országszerte több tucat madarat is jelenthet

- mondta Szakál László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihari Csoportjának elnöke.

A szakember a lapnak elmondta, hogy a Kárpát-medence gólyáinak többsége március végén, április elején érkezik vissza fészkelőterületére: először a hímek jönnek meg, fészket foglalnak, valószínűleg a régebben használt fészküket, és elkezdik tatarozni,a tojók pedig pár nappal később érkeznek.

A márciusnál korábbi gólyamegfigyelések általában áttelelő madarak, amelyeknek ha sikerül túlélniük a tél nehézségeit valószínűleg már a következő télen is maradnak. Ekkorra már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője hozzáfűzte, hogy a túlélés segíthető a madarak etetésével és a madarak kondíciójának figyelésével.

Ha a madár néhány lépésre bevárja az embert, csak nehezen és rövid távolságra repül el, vagy el sem tud repülni, akkor haladéktalanul értesíteni kell a területen működő nemzetipark-igazgatóságot, a közeli állatkertet, vagy más, a témával foglalkozó civil szervezetet

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gólya

madár

költözőmadár

tavasz