Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

Hazánkba is korábban érkezhetnek a gólyák: az enyhe télnek köszönhetően az első fehér gólyák már visszatértek Európába - írja a haon.hu.

Ahogy megszoktuk a tavasz érkezésével, általában márciusban térnek vissza fehér gólyáink, ám egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő példányokkal a téli hónapokban.

A fehér gólya vonuló madár, de teljesen természetes és rendszeresen előfordul vele, hogy hazánkban áttelelnek egyes példányai. Az enyhe teleken ez országszerte több tucat madarat is jelenthet

- mondta Szakál László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihari Csoportjának elnöke.

A szakember a lapnak elmondta, hogy a Kárpát-medence gólyáinak többsége március végén, április elején érkezik vissza fészkelőterületére: először a hímek jönnek meg, fészket foglalnak, valószínűleg a régebben használt fészküket, és elkezdik tatarozni,a tojók pedig pár nappal később érkeznek.

A márciusnál korábbi gólyamegfigyelések általában áttelelő madarak, amelyeknek ha sikerül túlélniük a tél nehézségeit valószínűleg már a következő télen is maradnak. Ekkorra már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője hozzáfűzte, hogy a túlélés segíthető a madarak etetésével és a madarak kondíciójának figyelésével.

Ha a madár néhány lépésre bevárja az embert, csak nehezen és rövid távolságra repül el, vagy el sem tud repülni, akkor haladéktalanul értesíteni kell a területen működő nemzetipark-igazgatóságot, a közeli állatkertet, vagy más, a témával foglalkozó civil szervezetet

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gólya

madár

költözőmadár

tavasz