Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetünk a szemünknek: idén korábban érkezhetnek a gólyák

Hazánkba is korábban érkezhetnek a gólyák: az enyhe télnek köszönhetően az első fehér gólyák már visszatértek Európába - írja a haon.hu.

Ahogy megszoktuk a tavasz érkezésével, általában márciusban térnek vissza fehér gólyáink, ám egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő példányokkal a téli hónapokban.

A fehér gólya vonuló madár, de teljesen természetes és rendszeresen előfordul vele, hogy hazánkban áttelelnek egyes példányai. Az enyhe teleken ez országszerte több tucat madarat is jelenthet

- mondta Szakál László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihari Csoportjának elnöke.

A szakember a lapnak elmondta, hogy a Kárpát-medence gólyáinak többsége március végén, április elején érkezik vissza fészkelőterületére: először a hímek jönnek meg, fészket foglalnak, valószínűleg a régebben használt fészküket, és elkezdik tatarozni,a tojók pedig pár nappal később érkeznek.

A márciusnál korábbi gólyamegfigyelések általában áttelelő madarak, amelyeknek ha sikerül túlélniük a tél nehézségeit valószínűleg már a következő télen is maradnak. Ekkorra már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője hozzáfűzte, hogy a túlélés segíthető a madarak etetésével és a madarak kondíciójának figyelésével.

Ha a madár néhány lépésre bevárja az embert, csak nehezen és rövid távolságra repül el, vagy el sem tud repülni, akkor haladéktalanul értesíteni kell a területen működő nemzetipark-igazgatóságot, a közeli állatkertet, vagy más, a témával foglalkozó civil szervezetet

- fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gólya

madár

költözőmadár

tavasz