Máris rügyeznek a gyümölcsfák: nagy bajt jósolnak a kertészek

HelloVidék   
  Megosztom
Máris rügyeznek a gyümölcsfák: nagy bajt jósolnak a kertészek

Az elmúlt években melegebbek voltak a telek, ez azonban egyáltalán nem tesz jót a növényállománynak, különösen a gyümölcsfáknak. A szakemberek szerint ez több szempontból sem szerencsés.

Az enyhe tél miatt több csonthéjas termésű gyümölcsfa kezdett el rügyezni, például a mandula, az őszibarack és a kajszibarack. Ez a növénytermesztésben veszélyhelyzetet jelent, mert egy nagyobb fagy károsíthatja a rügyeket, és jelentős terméskiesést okozhat - nyilatkozta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke.

Az elmúlt években melegebbek voltak a telek, ez azonban egyáltalán nem tesz jót a növényállománynak, különösen a gyümölcsfáknak. A változás a szakember szerint azért nem szerencsés, mert már vannak olyan csonthéjas gyümölcsök, amelyeknél megduzzadt rügyeket figyeltek meg, és egy későbbi nagyobb hideg, nagyobb fagy kellemetlen, akár terméskiesést okozó állapotba hozza ezeket. Emellett

A védekezést megnehezíti, hogy az Európai Unió egyre több növényvédő szert von ki a forgalomból.

Most ugyan még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején.

Az elmúlt években 30 százaléktól 70-80, de volt olyan terület, ahol 100 százalékos fagykár is előfordult.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertészeti ágazat

rügyezés

fagyás

virágzás

terménykiesés