Veszélyben a sünök: teljes családok pusztulását is okozhatja az óvatlan kertrendezés

MTI   
  Megosztom
Veszélyben a sünök: teljes családok pusztulását is okozhatja az óvatlan kertrendezés

Ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün, tanácsolják.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a tavaszi kertrendezés idején a sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

A gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes kisméretű kutyaházhoz hasonló, mesterséges "süngarázst" beszerezni, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

A sünök védelméről további részletes tájékoztatás olvasható ezen az oldalon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sün

sündisznó

magyar madártani egyesület

kertrendezés

avar