Ennyiért lehet saját gombaültetvényed: már az első szüretkor visszahozza az árát

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyiért lehet saját gombaültetvényed: már az első szüretkor visszahozza az árát

A jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtaláljuk a különböző gombafajtákat vagy a belőlük készült szószokat, önteteket. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel is. Hogy milyen buktatókra kell számítani? Mennyiből lehet saját gombaültetvényünk és milyen jogszabályokat kell betartanunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

A gombák jótékony hatásairól már korábban is beszámoltunk. A különleges növényfaj már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit.

A jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtaláljuk a különböző gombafajtákat vagy a belőlük készült szószokat, önteteket. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel, hiszen a különlegesebb és az extra jó minőségű gombák vagy a belőlük készült készítmények bizony borsos áron vásárolhatók meg. Éppen ezért, most annak jártunk utána, hogyan is termeszthetünk otthon gombát és vajon mennyivel jövünk ki olcsóbban, mintha megvásárolnánk őket az erre szakosodott boltokban.

Közkedvelt alapanyag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat

- közölte a NAK.

Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Vegyes a bolti kínálat

Hogy pontosabb képet kapjunk a jelenlegi gombahelyzetről, körbenéztünk a legnagyobb áruházak kínálatában, hogy milyen áron kínálják az egyes gombafajtákat.

Tesco
Szárított shiitake gomba 1 025 Ft
Tesco Finest Shiitake gomba 100 g 599 Ft
Tesco egész gomba sós lében 280 g 449 Ft
Tesco Finest Portobello gomba 350 g 789 Ft
Tesco szeletelt csiperkegomba sós lében 400 g 399 Ft

A Tesco aktuális árait tekintve elmondhatjuk, ha valami különlegesre vágyunk, akkor azt drágábban kaphatjuk meg. Ugyan 100g egész Shiitake gomba 599 Ft-ra jön ki, a szárított változatát már a dupláján kínálják, 1025 forintért. Persze itt nem álltunk meg, mentünk tovább és megnéztük azt is, hogy milyen fajtákat és mennyiért kínálnak az Auchan üzleteiben.

Auchan
Tuti Tipp csiperke gomba 500 g 479 Ft
Baby fehér csiperke gomba 250 g 289 Ft
Fehér csiperke 999 Ft
Barna csiperke 500 g 569 Ft
Barna csiperke 250 g 329 Ft
Barna csiperke lédig 1190 Ft
Csiperke szeletek 300 g 429 Ft
Laskagomba leveles 300 g 479 Ft
Laska gomba 1199 Ft
Laska gomba csokros 200 g 329 Ft
Shiitake 100 g 599 Ft
Shitake erdei gomba 1299 Ft
Tao Tao szárított Mun gomba 50 g 449 Ft
Süngomba 150 g 999 Ft
Portobello 4 db 759 Ft
Vegyes erdei gomba 1299 Ft
Auchan gombamix 500 g 599 Ft
Erdei gombakeverék 500 g 1999 Ft

Az Auchan üzleteiben széles a választék: üveges és egész gombákat is vásárolhatunk, sőt gombakeverékeket is, ha ahhoz tartja kedvünk. Az árak itt is változatosak, a csiperkét és a laska gombát kínálják a legolcsóbban. Ezekből már 329 Ft-ért is vásárolhatunk egy adagot. Legdrágábbnak a Shitake és a vegyes, erdei gombakeverékek bizonyultak. Shitake gombát 1299 Ft áron vehetünk, a kevérkek pedig 1299-1999 forinto áron mozognak. Ezt jócskán alulmúlja a Spár árazása, hiszen itt vásárolhatunk be a legolcsóbban a gombákból.

Spar
SPAR natúr gombafejek tönkkel 330 g 529 Ft
SPAR Natur*pur Bio gombaszeletek 280 g 699 Ft
Gomba mix 400 g 629 Ft
Fehér csiperke gomba 500 g 429 Ft
Fehér csiperke gomba szeletek 300 g 349 Ft
Korona BIO barna csiperke gomba 250 g 449 Ft
Termesztett fehér csiperke 250 g 289 Ft
Termesztett fehér csiperke 1 kg 879 Ft
Shiitake gomba 100 g 469 Ft
Ördögszekér gomba 150 g 599 Ft
Fungi Exotica fehér shimejii gomba 150 g 429 Ft

A jelenlegi akció szerint a legkedvezőbben a Sparban vásárolhatunk gombát. Kínálatukban megtaláljuk a Shiitake gomba mellett az Ördögszekér és a Shimejii gombákat is. Árak tekintetében a fehér csiperke gomba szeletek a legolcsóbbak, ezt 349 forintért vásárolhatjuk meg. Viszont meglepő, hogy nem a gombakülönlegességeket vehetjük meg a legdrágábban, hanem a SPAR Natur*pur Bio gombaszeletek és a Termesztett fehér csiperkét.

Hogy feltérképezzük, mennyiből jönne ki, ha otthon szeretnénk termeszteni, megnéztük mennyibe kerül egy ládányi gomba. Ehhez a Gombajó és az Gomba tanya kínálatát vettük alapul. Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy az így megvásárolt gombákból olcsóbban jöhetünk ki, mint a boltban vásárolt termékekből. Már az első szüreteléskor visszahozza az árát!

A Gombajó portálon termődobozokat, termőládákat és termőzsákokat vásárolhatunk, melyekkel egyszerűen nevelhetjük fel saját gombáinkat. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel nincs más dolga mint letermeszteni azokat.

Árak tekintetében a következőképp alakul a kínálat:

termődoboz termőláda termőzsák
csiperkegomba 1 800 Ft 2 200 Ft 1 780 Ft
laskagomba 2 600 Ft 1 780 Ft
shiitake gomba 2 800 Ft
süngomba 2 800 Ft
pecsétviaszgomba 2 800 Ft

Ha ilyen dobozokat szeretnénk vásárolni, arra kell számítanunk, hogy az első szüret kb. 30-40 nap után történhet meg. Amit még érdemes tudni, hogy egy termődoboz élettartama 1,5-6 hónap és a termés várható mennyisége legfeljebb 1,5-3 kg szokott lenni.

Megnéztük, hogy a hasonló termékekkel dolgozó Gomba tanya kínálatát is, hogy ők milyen árakkal dolgoznak. Az látszik, hogy kínálatukban kevesebb gombatípus szerepel, de ők ügyelnek a termőzsákok utóéletére is.

Ahogy a portál írja, a laskagomba termőzsákban 1500Ft/db áron eladó, a csiperkegomba termőzsákban és termődobozban kétféle áron kapható. 12-15 kg-os termőzsákot 1780Ft/db, temődobozt 4,5kg-os 990Ft/db áron kínálják. Ezen felül a laska és csiperkegomba letermett zsákja kiválóan alkalmas trágyázásra, talaj javításra, valamint a laskagomba termőzsák kiszárítva kiváló tüzelőanyag. Ezeket 100Ft/db áron adják és nagyobb mennyiség vásárlása esetén kedvezményt biztosítanak.

Összességében elmondható, hogy olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet ez a módszer, ha nem akarunk hatalamas összegeket költeni gombákra. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyeket tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat. Ez pedig jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát, hiszen mint írtuk, az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. Ettől pedig többet tudunk termelni akár egyetlen doboz felnevelésével is.

A legfontosabb jogszabályok

Azok, akik nem költenének drága kapszulákra vagy nincs a közelükben olyan zöldségbolt, ahol a különlegesebb, egészségesebbnek fémjelzett fajtákat meg tudnák vásárolni, érdemes elgondolkodni az otthoni termesztésben. Persze mielőtt fejest ugrunk a gombák megvásárlásába jó, ha tudjuk, milyen feltételeket kell megteremtenünk egyes fajoknak. Esetleg vonatkozik-e jogszabály a gombatermesztőkre, amit mindenképp be kell tartani. Természetesen ennek is utánajártunk.

A legfontosabb változás az elmúlt időszakban talán az volt, amikor egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Érdemes szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal termesztene vagy gyűjtene gombát, annak nem csak engedélyre, de különböző dokumentumokra is szüksége lesz. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is.

Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderül, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról. Ennek részletes leírását valamint a piacon és az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke itt olvashatod. De a legfontosabb változásokat mi is kigyűjtöttük már korábban.

Így csináld!

Egzotikus és különleges gombák széles választékát termeszthetjük otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, melyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke. Éppen ezért érdemes elolvasni az Agrárszektor tanácsait is, melyből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk.

  • A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön találjuk a termesztő közeget, amelyet be kell oltanunk a gombaspórákkal, másokban már eleve beoltott termesztőközeget találunk. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.
  • A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek.
  • Ügyeljünk arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer nedvesítsük őket. Tarthatjuk a gombát világos szobában, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszárad.
  • Ha szakboltban vásároljuk a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan fogjuk meg az egész gombatelepet a tövénél, csavarjuk és húzzuk, így egyszerűen letörjük őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók.
  • Termődobozainkat, blokkjainkat és oltóanyagainkat lehetővé teszik, hogy otthoni körülmények között termeszthessen gombát. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel nincs más dolga mint letermeszteni azokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

gombatermesztés

gombatermelők

támogatás