Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

HelloVidék   
  Megosztom
Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges. Az arborétum kerítését átszakítva dőlt ki, koronája a holtág vizébe csapódott.

A kerítést átszakítva dőlt a holtágba a Szarvasi Arborétum egyik legrégebbi, majdnem 200 éves tölgye a napokban. A hatalmas, öt méter kerületű törzzsel bíró tölgyfa a Hármas-Körös holtága melletti útvonalon élte eddigi életét, és ahogyan a fáknál tavasszal szokás, megindult a nedvkeringése. A folyadékkal megtelt lombozat súlyát azonban az idők folyamán fokozatosan a víz felé hajló növény elkorhadt gyökere nem bírta tartani, ezért az arborétum kerítését átszakítva a fa kidőlt, koronája a vízbe csapódott, írja a Beol.hu.

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges, ezért a korához igencsak elérkezett tölgy befejezte földi életét. A vízben lévő koronáját mindenképpen ki kell vontassuk a Hármas-Körös holtágából, hogy a hamarosan éledő vízi forgalmat járhatóvá tegyük. Magát a törzset pedig valószínűleg otthagyjuk a kertnek azon a szakaszán, hiszen sokak számára szép emlékekkel bír

– nyilatkozta a lapnak Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa.

Öröm az ürömben, hogy a holtágba dőlt lombozat új életet keltett a vízben, aminek szemmel látható jelei, hogy a halak ívása erőteljesen beindult.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

arborétum

szarvasi arborétum

tölgy

tölgyfa