Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

HelloVidék   
  Megosztom
Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges. Az arborétum kerítését átszakítva dőlt ki, koronája a holtág vizébe csapódott.

A kerítést átszakítva dőlt a holtágba a Szarvasi Arborétum egyik legrégebbi, majdnem 200 éves tölgye a napokban. A hatalmas, öt méter kerületű törzzsel bíró tölgyfa a Hármas-Körös holtága melletti útvonalon élte eddigi életét, és ahogyan a fáknál tavasszal szokás, megindult a nedvkeringése. A folyadékkal megtelt lombozat súlyát azonban az idők folyamán fokozatosan a víz felé hajló növény elkorhadt gyökere nem bírta tartani, ezért az arborétum kerítését átszakítva a fa kidőlt, koronája a vízbe csapódott, írja a Beol.hu.

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges, ezért a korához igencsak elérkezett tölgy befejezte földi életét. A vízben lévő koronáját mindenképpen ki kell vontassuk a Hármas-Körös holtágából, hogy a hamarosan éledő vízi forgalmat járhatóvá tegyük. Magát a törzset pedig valószínűleg otthagyjuk a kertnek azon a szakaszán, hiszen sokak számára szép emlékekkel bír

– nyilatkozta a lapnak Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa.

Öröm az ürömben, hogy a holtágba dőlt lombozat új életet keltett a vízben, aminek szemmel látható jelei, hogy a halak ívása erőteljesen beindult.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

arborétum

szarvasi arborétum

tölgy

tölgyfa