Rossz hír a környéken lakóknak: csúszik az idei első szúnyoggyérítés a Balatonon

HelloVidék   
  Megosztom
Rossz hír a környéken lakóknak: csúszik az idei első szúnyoggyérítés a Balatonon

A szeles időjárás miatt nem történt meg az eredetileg tegnapra és mára tervezett idei első biológiai légi szúnyoggyérítés, amelyre közel 2200 hektárnyi területen fog sor kerülni – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-val.

Idén betiltották a légi kémiai beavatkozásokat, így várhatóan nem lesz olyan hatékony a szúnyogirtás, mint eddig volt, amivel meg kell tanulnunk együtt élni magunk és a természet védelme érdekében

- mondta a portálnak a szervezet elnöke.

Sárközi Árpádnak, a szövetség tanácsadójának beszámolója szerint 2016-tól a Balaton térségében a csípőszúnyogok gyérítése az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az önkormányzatok szervezésében egyaránt folyik. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a szúnyoggyérítés szervezésének feladatát idén is a Balatoni Szövetség látja el a térségben.

Az idei évben is az OKF Ellátó Szervezete, a központi költségvetés terhére részt vállal a kiemelt turisztikai övezetek szúnyogmentességének biztosításában. A helyi védekezéseket az OKF a kémiai védekezések esetében átlagosan két védekezés erejéig kiegészíti, meghagyva a helyi kezdeményezések szükség szerinti alkalmazását.

Az első, balatoni biológiai gyérítés, amelyre a szakértői bizottság javaslatának megfelelően április elején kerül sor, hazánkban példa értékű és hatékonyságú környezetkímélő biológiai gyérítést eredményez

- fogalmazott a tanácsadó.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

szúnyoggyérítés

szúnyogirtás

balaton