Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti - jósolta borúlátóan a szakember. A virágzó barack-, cseresznye- és meggyfákat alaposan elintézték a hideghullámok.

A fagy két hullámban pusztította el a tavaszi és a kora nyári gyümölcsök virágait - erről kérdezte a Baon.hu Kujáni László kecskeméti növényvédelmi szakmérnököt, gazdálkodót, aki azt mondta:

hiszen még előttünk vannak a fagyos szentek (Pongrác, Szervác, Bonifác), és ha azok is "hozzák a formájukat", nem sok jóra számíthatunk.

A szakember szerint a természettel szemben alig lehet védekezni. Az ő mintaültetvényén

Már március 20-án virágzott a kajszibarack. Az első hideghullám 23-án jött a mínusz 7 fokkal, este nyolctól reggel hétig fagypont alatti hőmérséklet volt a gyümölcsösökben, azaz majdnem egy fél napon át igen hideg volt. A gyümölcsösök ezt nem bírják ki. Amit az első hideghullám meghagyott, az a második támadásnak volt kitéve, április elsején és másodikán. A hónap első napján -3,5, míg egy nappal később, -7,5 fok volt Talfájában éjjel. A második hullámban így megfagyott a cseresznye, a szilva és a meggy.

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti. A kései szilvából talán maradt - ezt jósolja a szakember.

Legutóbb 2012-ben volt ilyen rossz a helyzet, amikor februárban az óriási fagy miatt az ültetvények egy része elfagyott. 2007-ben is hasonló volt az időjárás, később, 2010-ben pedig sok eső volt, akkor kirepedt a bogyós gyümölcs.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

gyümölcstermesztés

fagy

időjárás