Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti - jósolta borúlátóan a szakember. A virágzó barack-, cseresznye- és meggyfákat alaposan elintézték a hideghullámok.

A fagy két hullámban pusztította el a tavaszi és a kora nyári gyümölcsök virágait - erről kérdezte a Baon.hu Kujáni László kecskeméti növényvédelmi szakmérnököt, gazdálkodót, aki azt mondta:

hiszen még előttünk vannak a fagyos szentek (Pongrác, Szervác, Bonifác), és ha azok is "hozzák a formájukat", nem sok jóra számíthatunk.

A szakember szerint a természettel szemben alig lehet védekezni. Az ő mintaültetvényén

Már március 20-án virágzott a kajszibarack. Az első hideghullám 23-án jött a mínusz 7 fokkal, este nyolctól reggel hétig fagypont alatti hőmérséklet volt a gyümölcsösökben, azaz majdnem egy fél napon át igen hideg volt. A gyümölcsösök ezt nem bírják ki. Amit az első hideghullám meghagyott, az a második támadásnak volt kitéve, április elsején és másodikán. A hónap első napján -3,5, míg egy nappal később, -7,5 fok volt Talfájában éjjel. A második hullámban így megfagyott a cseresznye, a szilva és a meggy.

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti. A kései szilvából talán maradt - ezt jósolja a szakember.

Legutóbb 2012-ben volt ilyen rossz a helyzet, amikor februárban az óriási fagy miatt az ültetvények egy része elfagyott. 2007-ben is hasonló volt az időjárás, később, 2010-ben pedig sok eső volt, akkor kirepedt a bogyós gyümölcs.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

gyümölcstermesztés

fagy

időjárás