Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Leborotválta a virágzó gyümölcsfákat a két fagyhullám: bajban lehetnek a termelők

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti - jósolta borúlátóan a szakember. A virágzó barack-, cseresznye- és meggyfákat alaposan elintézték a hideghullámok.

A fagy két hullámban pusztította el a tavaszi és a kora nyári gyümölcsök virágait - erről kérdezte a Baon.hu Kujáni László kecskeméti növényvédelmi szakmérnököt, gazdálkodót, aki azt mondta:

hiszen még előttünk vannak a fagyos szentek (Pongrác, Szervác, Bonifác), és ha azok is "hozzák a formájukat", nem sok jóra számíthatunk.

A szakember szerint a természettel szemben alig lehet védekezni. Az ő mintaültetvényén

Már március 20-án virágzott a kajszibarack. Az első hideghullám 23-án jött a mínusz 7 fokkal, este nyolctól reggel hétig fagypont alatti hőmérséklet volt a gyümölcsösökben, azaz majdnem egy fél napon át igen hideg volt. A gyümölcsösök ezt nem bírják ki. Amit az első hideghullám meghagyott, az a második támadásnak volt kitéve, április elsején és másodikán. A hónap első napján -3,5, míg egy nappal később, -7,5 fok volt Talfájában éjjel. A második hullámban így megfagyott a cseresznye, a szilva és a meggy.

Nem tudni, hogy lesz-e mit leszedni, lesz-e ember, aki leszedi, és lesz-e vásárlóerő, amely a drága gyümölcsöt kifizeti. A kései szilvából talán maradt - ezt jósolja a szakember.

Legutóbb 2012-ben volt ilyen rossz a helyzet, amikor februárban az óriási fagy miatt az ültetvények egy része elfagyott. 2007-ben is hasonló volt az időjárás, később, 2010-ben pedig sok eső volt, akkor kirepedt a bogyós gyümölcs.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

gyümölcstermesztés

fagy

időjárás