Csúnya időszak vár az allergiásokra: erre is fel kell készülniük a koronavírus miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Csúnya időszak vár az allergiásokra: erre is fel kell készülniük a koronavírus miatt

A koronavírus miatt van, ahol leállt a zöldterületek kaszálása, emiatt a vadvirágok jobban szaporodnak. A helyzet árnyoldala, hogy emiatt az idei allergiaszezon is nehezebb lehet.

A koronavírus miatt 2020-ban az élet számos területén szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi egészség védelmének jegyében világszerte. Bizonyos területeken leállt az útszegélyek és a parkok kaszálása, így idén tavasszal a természetes növények, különböző fűfélék és vadvirágok sokkal nagyobb teret kapnak az életre és a szaporodásra.

Regenerálódik a növényvilág

A Plantlife nevű növényvédő szervezet álláspontja szerint a kaszálások a válság miatt az első beszüntetendő intézkedések közé tartozhatnak, legfőképpen azért, mert az önkormányzatok spórolhatnak általa. A BBC számára interjút adó Trevor Dines szerint idén a helyi önkormányzatokat a válsághelyzetnek köszönhetően több politikai döntésbe fogják bevonni - ez a közösségi médiában és az önkormányzatok webhelyein végzett kutatásaikból derült ki.

Ezeken a területeken magasabb a nitrogéntartalom, ami bizonyos növényeknek kedvező a fejlődésük szempontjából, ők teljesen ellehetetlenítik a finomabb, törékeny vadvirágokat. A forgalom visszaesése nem csak a virágokkal művel csodát: a levegő is tisztul, sőt, megnövekedett a láthatár a rengeteg szmog eltűnésével.

A Teol.hu nemrég számolt be arról, hogy Szekszárdon, bár kisebb kapacitással, de folyik a fák, cserjék gallyazása. Katz Zoltánné városi főkertész arról is beszélt, hogy a kaszálást szintén el kellett kezdeni.

A külső szemlélő szerint ez talán jelen helyzetben nem a legfontosabb, ám éppen az egészségügyi kockázat miatt nagyon is indokolt. Általában el lehet mondani, hogy a fűfélék a rendszeres vágás miatt később kezdenek el virágozni a városban, mint a mezőgazdasági területeken. És ennek igen nagy lesz a jelentősége, ugyanis, mint ahogy azt a szakemberek már elmondták, az allergiások sajnos fogékonyabbak lehetnek a koronavírus okozta betegségre, hiszen gyulladásban van a nyálkahártyájuk.

Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a pollenterhelés, a kaszálást időben el kell kezdeni, és folyamatosan végezni kell, hívta fel a figyelmet.

Vadvirágok kontra allergizáló növények

A lekaszálatlan területeken nagy valószínűséggel gyönyörű vadvirág-mezők fognak létrejönni a tavasz és a nyár összes színével és illatával, de ennek a jelenségnek van egy árnyoldala is.

Az allergizáló növények közé egyaránt tartoznak fák, bokrok és lágyszárúak: utóbbi kategóriát érintheti, ha a kaszálások korlátozása hosszabb időre, akár nyárra is kitart. Ebbe a kategóriába tartoznak a pázsitfűfélék, a csalánfélék, az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender, az üröm és természetesen a szezon legvégét megkoronázó parlagfű. Az alapvetően kaszáltatott pázsitfűfélék és csalánfélék már áprilistól kezdik kifejteni hatásukat, később, májusban pedig csatlakozik hozzájuk az útifű és a lórom is.

Mi lesz az allergiásokkal?

A pázsitfűfélék virágzása nem merül ki a rétek és útszegélyek mentén: a mezőgazdasági hasznonnövények egy része, a kalászosok is az allergizáló kategóriába tartoznak, ilyen növény például a kukorica is.

Ha a lakhelyünk közvetlen környezetében korlátozzák hosszabb ideig, nagyobb mértékben a kaszálást, az kihathat az allergiások közérzetére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

növényvilág

növények

vadvirágok

allergiaszezon