Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 7 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 7 pontos feladatlista

Idén a tavaszi időjárás bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva már végleg elbúcsúzhatunk az utolsó fagyos éjszakáktól is. Saját kertünkben a járvány idején is feltöltődhetünk, kikapcsolódhatunk egy kis aktív munkával, hiszen az igazi élményt egy szépen rendezett kert látványa adja, amihez májusban is érdemes belevetnünk magunkat a munkába. A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb feladatokat.

Az év ötödik hónapjában járva, májusra általában megélénkülnek az utcák, a parkok, vidám nyüzsgés vesz minket körül. A mostani időszak a koronavírus-járvány miatt ugyan eltér az eddigi években megszokottól, ám egy dolog nem változott: a természet és az időjárás ugyanúgy átállt a májusi ütemre. Elbúcsúzhattunk az utolsó fagyos éjszakáktól, kihajtottak a lombok, virágba borultak a cserjék és az utcákat kellemes virág illatú, meleg szellő járja át.

Ugyan most kevésbé tanácsos kedvenc kiránydulóhelyeinken élvezni a természet szépségét és nincs lehetőségünk a kávézók teraszain hosszasan üldögélni, ezért talán még több időt tölt mindenki a kertben. Saját kertünkben most is feltöltődhetünk, pihenhetünk, relaxálhatunk és kikapcsolódhatunk egy kis aktív munkával, hiszen az igazi élményt egy szépen rendezett kert látványa adja, amihez májusban is érdemes belevetnünk magunkat a munkába. A HelloVidék összegyűjtötte a legfontosabb kerti feladatokat, amikre májusban mindenképpen fontos időt fordítanunk. Rendszeres ápolással a május egy elég mozgalmas hónapnak ígérkezik.

1. Ne feledd a gyepet!

A leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit már áprilisban elkezdtek legtöbben. Füvünk most van a legnagyobb növekedési időszakban, úgyhogy olykor talán hetente kétszer is vágnunk kell. Most van itt az ideje lassan a nyári gyepmagasság beállításának is.

2. Ügyeljünk az öntözésre!

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

3. Régiek ápolása, újak ültetése

A kora tavaszi hagymások például a tulipánok mostanra elnyíltak. A kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsuk meg a száraz részektől. A kertben pedig itt az ideje elültetni az egynyári növényeket.

4. Tápláljuk a talajt!

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést.

5. Irány a kert!

A kora tavasszal elvetett zöldségeket már palántázni lehet. Ha még április végén nem tettük meg, kii lehet ültetni a kertbe péládul a paradicsomot, paprikát, zellert, spárgát és a karalábét is. De ilyenkor kerülhet földbe a sárgarépa és az uborka is. Ha lakásban tartjuk a fűszernövényeinket, ilyenkor már ki lehet ezeket is tenni az erkélyre, udvarra.

6. Elérkezett a cserjék ideje

Ilyenkor kell megmetszenünk a cserjéket, bokrokat. Erre mindenképpen egy hűvősebb napot válasszunk, a napsütéses, meleg időt kerüljük metszés szempontjából. A virágos cserjéink mostanra kezdenek elvirágozni. Ha elhervadtak, érdemes a kívánt formára metszeni azokat: most kell formát adni a cserjéknek.

7. Egyre több a kártevő

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. A Kertlap tanácsai alapján néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

feladatok

május

kertimunka