Újabb járvány az állatvilágban: veszélyes kór tizedeli az énekesmadarakat

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb járvány az állatvilágban: veszélyes kór tizedeli az énekesmadarakat

Madarakat szerető magyarszecsődiek aggódva telefonáltak kollégáinknak, hogy a településen nagyon sok zöldikét találnak legyengülve, elpusztulva. Természetvédelmi őrszolgálatunk néhány tetem begyűjtésével és vizsgálatával kiderítette, hogy az általában galambok terjesztette betegség, a Trichomonas tizedeli ezeket a kedves madarakat - számolt be róla az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Ahogy a közleményből kiderült, a magyarul sárgagomb betegségnek is nevezett kórt egy önálló mozgásra képes parazita okozza. A galambok közül majd minden egyed hordozza, de tüneteket általában nem okoz, csak a legyengült egyedeknél.

A fertőzés Európában 2005-ben jelentkezett először Nagy-Britanniában, ahol a legsúlyosabban érintett területeken a zöldikék állománya 35%-kal csökkent. 2008-ban terjedni kezdett Skandinávia és Oroszország felé és most elérte Nyugat-Magyarországot is. Már több településről érkezett legyengült zöldike kőszegi madárvédelmi mentőközpontunkba is.

A beteg madarak a kór előrehaladtával képtelenek nyelni, csőrükben, nyelőcsövükben sárgás elváltozásokat találunk. Táplálkozás nélkül ezek a kis testtömegű madarak hamar el is pusztulnak. A rendkívül száraz tavasz miatt kevés természetes pocsolyát találtak madaraink, így a madáritatók körül az egyedsűrűség megnőtt.

Karantént nem tudunk bevezetni számukra, ezért kérjük azokat a természet szerető embereket, akik madáritatót tartanak, hogy néhány napra ürítsék ki és fertőtlenítsék az itatót, majd később a vizét legalább naponta cseréljék és rendszeresen fertőtlenítsék az edényt! Ez az egyetlen mód a fertőzés terjedésének megakadályozására. Fontos, hogy a tél elmúltával a madáretetést is szüntessük be. Az etetéssel a természetesnél jóval több madarat koncentrálunk egy helyre, amely szintén növeli a fertőzés veszélyét

- hívta fel a figyelmet Dr. Németh Csaba, az igazgatóság munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madarak

énekesmadarak

zöldike

járvány

betegség

őrségi nemzeti park