Pofonegyszerű tippek: így gondozd a pázsitodat, hogy minden szomszédod irigykedjen

HelloVidék   
  Megosztom
Pofonegyszerű tippek: így gondozd a pázsitodat, hogy minden szomszédod irigykedjen

Tudod, mi a különbség a gyep és a pázsit között? Szikrázóan zöld udvart szeretnél, de elveszel a különféle fűmagok kínálatában? Hogyan érd el, hogy még nagyobbra és kövérebbre nőjön a füved? Segítünk.

Ahogy melegszik az idő és megsokasodnak a ház körüli teendők, különösen fontos, hogy az udvarunkat tökéletes állapotba hozzuk: tavasszal itt van az ideje a növényültetésnek és a kertrendezésnek. Ha azonban a nyárra gondolunk, van még egy halaszthatatlan feladat, ez pedig a szép zöld fűtakaró megalapozása. Most összegyűjtöttünk néhány fűfajtát és a róluk való tudnivalókat is, amik alkalmasak arra, hogy piknikezzünk, heverésszünk, játsszunk vagy akár kerti partit rendezhessünk rajuk. A gyönyörű, egészséges fű ugyanis rengeteget számít: a telkünk dísze lehet, otthonossá téve a lakókörnyezetünket.

A fűmagokat a legtöbben hobbicélra használják, hogy otthonukban és közvetlen környezetükben gyönyörködhessenek a zöldellő pázsitban. Nagyon fontos, hogy a megvásárolt fűmagok megfelelő minőségűek legyenek, hiszen nem kevés időt és energiát fektetnek a kertbarátok a szép pázsit kialakításába, így aztán

- hívja fel a figyelmet a Szupermenta, a Nébih termékteszt oldala. Szerintük akkor jó minőségű egy fűmagkeverék, ha:

  • azokat a fűfajokat és olyan arányban tartalmazza, amit a csomagoláson feltüntetett a kiszerelő,
  • kiválóan csírázik
  • és az egyéb szennyeződések (törmelék, léha mag, gyommagvak) tartalma alacsony a megvásárolt termékben.

A minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek nem nevezhetőek vetőmagnak, és forgalmazásuk is tilos.

Ha az udvar füvesítését tervezgetjük, nem árt első körben tisztázni, pázsitot vagy gyepet szeretnénk-e. A pázsit olyan gyeptakaró, mely évekig takarja a talajt, sűrűn növő, és kizárólag pázsitfűfélékből áll. Általában rövidre nyírt, aprószálú és szőnyegszerű gyeptakarót jelent, mely a dekorációs szerep mellett szolgálhat például sportpályák lefedésére. Ezzel szemben, ha gyepről beszélünk, jellemzően magasabbra hagyott, lazább levélzetű talajtakaróra gondolunk. A gyep is lehet vetett, de keletkezhet természetes úton is, ekkor ősgyepnek nevezzük, áll a Szupermenta oldalán.

Néhány ötlet, ha még nem döntöttük el, milyen fajtát válasszunk:

Díszpázsit

Füvesítésnél az egyik legdekoratívabb választás, amire akkor tegyük le a voksunkat, ha olyan területet szeretnénk befüvesíteni, amit nem ér túlzott taposás. A díszpázsit jellemzően finomlevelű fűfajokból, vagy bizonyos tiprást tűrő, levelesebb fajokból áll. A keverékben találhatunk többek között tarackos tippant, cérnatippant vagy vörös csenkeszt.

Sportpázsit, sportgyep

Fontos elvárás velük szemben, hogy jól tűrjék a nagy igénybevételt. Általában talaj-előkészítést igénylő fűfajokból állnak és sok ápolást igényelnek. Ilyen fűmagot vetnek például futballpályákra, játszóterekre vagy füvesített strandokra. A csoport jellemző fűfajai a vörös csenkesz, tarackos tippan, réti perje, angolperje és a felemáslevelű csenkesz.

Virágos gyepek

Nagyon dekoratívak, kertekben, parkokban szépen mutathatnak. Három fő módszer ismert a telepítésükre:

  • a virágos növények magját összekeverhetjük a fűmaggal,
  • vagy a már elvetett fűmagra szórhatjuk a virágmagokat,
  • esetleg a már kikelt gyepbe ültetjük bele a virágos növények palántáit.

A leggyakrabban látható virágok a gyepben a herefélék (pl. vöröshere) és a százszorszép.

Hogyan érhetjük el, hogy még nagyobbra és kövérebbre nőjön a fű?

Akár kezdő, akár gyakorlott vagy a gyepgondozásban, a következő praktikákat érdemes megfogadnod, ha azt szeretnéd, hogy tiéd legyen a környéken az összes szomszéd által irigyelt pázsit, írja a Country Living.

  • Semmiképp ne közvetlenül a talaj tetejére szórjuk a magokat, különben igencsak megnehezítjük a dolgukat. A magoknak így jóval többet kell erőlködniük azon, hogy kihajthassanak és átfúródjanak a felső talajrétegen. Alakítsuk ki a magágyat úgy, hogy előkészítjük a területet és felássuk a földet.
  • Kombináljuk a fűmagokat! A legtöbb gyep egyébként is különböző fűfélék keveréke. Használjunk akár több fajtát is, ez biztosítja az erősebb és egészségesebb fűfejlődést.
  • Használjunk műtrágyát! Ha úgy látjuk, csenevész vagy ritkás a pázsit, jó megoldás lehet a gyepépítő, ami nemcsak arra jó, hogy táplálja és megerősítse a füvet, de gyomirtó hatása is van.

Hogyan őrizhetjük meg a füvünk egészségét?

A hidratálás nagyon fontos, ha meg akarjuk őrizni a fű frissességét és ragyogó zöld színét, különösen nyáron. Nem árt tehát megfontolni, beruházunk-e egy minőségi locsolórendszerbe. (Nem mellesleg a frissen ültetett füvet hetente kell öntözni, tehát már a projektünk kezdetén is érdemes erre áldozni.)

Ha a pázsiton több csupasz folt is éktelenkedik, előfordulhat, hogy új fűmagokkal kell feltölteni a gyepet. Felülvetéskor lassan felszabaduló nitrogéntrágyát érdemes használni, öt héttel a fűszálak kibújása után pedig gyorsan felszabaduló fajtát. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a tavasz nem a legjobb időszak a gyep felülvetésére, sokkal inkább az ősz. Ekkor sem mindegy azonban, mikor tesszük: ha túl későn állunk neki, a zsenge fű növekedését akár meg is állíthatják az esetleges októberi fagyok.

Komposzt segítségével vagy mulcsozással organikusan is táplálhatjuk a gyepet, de vannak, akik inkább a műtrágyát részesítik előnyben. Ha azonban tavasszal túl sok műtrágyát használunk, betegségeket és gyomproblémákat okozhatunk, különösen ha már késő ősszel elvégeztük a műveletet. Hagyjuk, hogy a gyep sokáig „emészthesse” ezeket a tápanyagokat.

Aki gyomnövényektől mentes pázsitot szeretne, nem árt azzal tisztában lennie, hogy a különféle fajták ellen másképp kell küzdeni. Attól függően, hogy a problémát okozó gyom egynyári vagy évelő, preemergens vagy posztemergens herbicidet kell használni ellene - erről korábbi cikkünkben írtunk, ahogy arról is, mikor és hogyan érdemes nyírni a füvet a legjobb hatás érdekében.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyep

pázsit

füvesítés

kertészkedés

fűmag

vetőmag