Nem késő veteményezni: 3+1 zöldég, ami még simán beérik nyárra

HelloVidék   
  Megosztom
Nem késő veteményezni: 3+1 zöldég, ami még simán beérik nyárra

Szinte mindenki szép, tágas kertről álmodozik, ahol a munkát gyönyörű virágokkal és gazdag terméssel hálálja meg a föld. A házi termesztésű zöldségek szerelmesei valószínűleg már mindent beszereztek, ami a sikeres munkához szükséges, de azoknak sem kell elkeserednie, akik csak most jutottak vetőmagokhoz, palántákhoz. A megkésett kertészkedőknek a HelloVidék összegyűjtött négy "csoda zöldséget", amit ha most elvetünk már nyáron szüretelhetünk.

Talán nincs is olyan ember, aki ne álmodozna egy szép tágas kertről, ahol a napos hétvégéken munkálkodhat a szabad levegőn. Álmaink kertjében a munkát a föld gyönyörű virágokkal és gazdag terméssel hálálja meg. Van, aki csak gyönyörködni szeret a színpompás növényekben, de olyan is akad, aki a házi termesztésű zöldségek és gyümölcsök szerelmeseként házi veteményest nevel.

De az otthoni kertészkedés ebben az esetben sem egy monoton cselekvés, ahol élelmezési szempontból, kizárólad a várható termésért küzdünk. A Journal of Health Psychology 2010-es tanulmánya szerint egy kis vetőmag ültetése és gondozása, növekedésének figyelése pihentető tevékenység is és a kertészkedők stresszszintje alacsonyabb, mint a kerti munkákat egyáltalán nem végző embereké.

Ez különösen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus miatt elrendelt korlátozások idején, amikor a legtöbben jelentősen több időt töltöttek otthon, így felértékelődött a kertben töltött idő. Egyre több ember kereste az új szabadtéri hobbiját a kertben és sokan próbáltak ki új recepteket is, amelyeket házi termesztésű összetevőkkel tettek egyedivé, így a korábban talán csak szobanövényeket nevelő, újdonsült kertészek is elkezdtek veteményes kerteket kialakítani. Ahogy mi is írtunk róla korábban a kertészkedési-láz külföldön sok esetben pazarlásba és túlfogyasztásba csapott át és itthon is egyre többen vásároltak vetőmagokat és zöldségpalántákat, hiszen sokakban felerősödött az önfenntartás ösztöne.

Külföldön a nagy lendület a vetőmag kínálat csökkenéséhez, megfogyatkozásához vezetett, de szerencsére itthon nem kellett ettől tartani. De a járványhelyzet itthon is okozhatott problémát a házi zöldségtermesztés tekintetében, hiszen az idősebb korosztály, valamint azok, akik az ilyen termékeket jobban szeretik személyesen beszerezni akadályokba ütközhettek azáltal, hogy a megelőzés miatt idén tavasszal otthon maradtak.

A profi kertészek valószínűleg még a járványhelyzet előtt beszerezték a szükséges magokat és palántákat, de annak sem kell lemondania finom, friss házi terményekről, akik csak most jutnak el a kertészeti áruházakba. A kertészkedésben három főnökünk van: az éghajlat, a csapadék és a nap, akik meghatározzák, hogy egy növény milyen ütemben fejlődik. Ennek ellenére néhány különleges zöldség a késlekedőknek is kedvezhet.

A Huffpost listáját szemlélve a HelloVidék összegyűjtötte, hogy miket ültethetünk el most Magyarországon, hogy akár már nyárra szüretelhető legyen. Íme a brutális tempóban fejlődő “csoda zöldségek”!

1. Fejes saláta

Legismertebb és legelterjedtebb saláta típus a fejes saláta. Ezt a fajtát főleg tavasszal szoktuk termeszteni. Rendkívül gyorsan fejlődik, növekedik, és a hideget is jól viseli, így még akár ősszel is szüretelhetjük.

2. Spenót

Félárnyékos helyen 35 nap alatt megfelelő nagyságú leveleket hoz. A kezdő kertészeknek nagy sikerélményt jelenthet, mivel bármilyen talajon jól terem. Legkésőbb augusztus közepén ültetik, mert így még az októberi fagyok előtt leszedhető.

3. Retek

A retekfélék közül a hónapos retek a legismertebb, amely 22 nap alatt beérik. A hónapos retket leginkább kora tavasszal, de ősszel is lehet termeszteni. A nyári melegben folyamatos locsolást igényel. Hajtatható is, termése kisebb lédúsabb, ez az ismert piros retek. Valamivel hosszabb tenyészidejű (kicsit több mint 1 hónap) a nyári retek, aminek nagyobb a gumója, de bírja a nyári meleget.

+1. Zöldbab

Vetési idejét a hőmérséklet határozza meg. Május elején jellemző általában a jó keléshez szükséges 10-12 fokos hőmérséklet, amikor földbe rakhatjuk a magokat. A zöldbabot nyáron is termeszthetjük, mivel másodvetéssel is jó termést hoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kert

zöldség

kertészkedés

kerti munka

nyár

növény

vetemény

palánta

vetés